ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Новим гасоводом потекле прве количине гаса из Бугарске

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић изјавио је гостујући у емисији Радио телевизије Србије да су у среду, 30. децембра пуштене прве количине гаса из Бугарске кроз нови српски гасовод који је део Балканског тока и који представља део унутрашњег транспортног система Србије. Он је за РТС потврдио да су претходно тестирани системи и да је првог дана пуштено 140.000 кубних метара гаса.

-Цеви су пуне гаса, на улазу из Бугарске са притиском од неких 40 бара, у Госпођинцима то је око 35 бара. Кроз Србију ће пролазити 13,88 милијарди кубика гаса на улазу, а остајаће у нашој земљи онолико колико је потребно за снабдевање, навео је Бајатовић.

-Ми смо ово радили у тишини, под великим притисцима, морали смо тако, ово је велика победа Србије, председника Србије и његове националне, економске и спољнополитичке политике, казао је Бајатовић.

Поред ниже цене гаса на улазу на бугарско-српској граници, директор Србијагаса истакао је и уштеде на транспорту, што ће заједно допринети нижој цени гаса крајњим потрошачима.

-Доћи ће до убрзане гасификације у Србији, то ће се брзо десити у Лесковцу, Гаџином Хану, Врању, Зајечару, Мајданпеку, Бору, Краљеву… Комплетно ћемо све завршити, изјавио је Душан Бајатовић и додао да ће се радити и гасовод према Бањалуци, али и интерконектори према Бугарској и Румунији.

Дужина магистралног гасовода у Србији је 403 километра од бугарске до мађарске границе, односно од Зајечара до Хоргоша. Градња гасовода, који по много чему представља прави градитељски подухват, започета је 2019. године.

Нови Сад, 31.12.2020. године                             Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
2020-12-31T09:12:42+01:00
Go to Top