ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Председник Србије званично пустио у рад нови магистрални гасовод од бугарске до мађарске границе

Председник Србије Александар Вучић отворио је јутрос, нешто после шест сати, у Госпођинцима код Жабља, нови гасовод у Србији, Балкански ток, од бугарске до мађарске границе. Он је честитао извођачима на огромном послу који је добро урађен и пожелео срећну Нову годину.

-Велико хвала, ово је за нас од огромног значаја за индустрију и напредак српске привреде и за све становнике наше земље. Честитам свима који су радили. Ово је важан дан за нашу земљу, рекао је председник.

-Нека гас крене и да будемо још успешнији и желим вам добро здравље, живело пријатељство Србије и Русије, поручио је.

Председник Вучић истакао је да је Србија гасоводом “Балкански ток” обезбедила енергетску стабилност и безбедност, што је важно за привлачење нових инвеститора.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић рекао је јутрос да су сви гасни транспортни капацитети, 100 одсто закупљени, у Бугарској, Србији и Мађарској, што значи да ће гас из Балканског тока требати Европи.

-Ово је велики дан, Србија је већ сада сигурна, са смањењем транспорта кроз Украјину. Током изградње гасовода уграђена je најсавременија опрема, са најсавременијим материјалима, истакао је директор Србијагаса и најавио да ће се разрадити планови за убрзану гасификацију, на којој инсистира и председник Александар Вучић.

Бајатовић је навео да ће се радити и на пројекту гасне интерконекције Ниш-Димитровград-Софија, као и на плану изградње гасовода Београд – Бањалука.

-Отвориће нам се „Хоргош“, што значи да смо радили у складу са свим европским принципима. Имаћемо приступ Баумгартену (гасном чворишту у Аустрији) и, вероватно, Северном току 1 и 2, рекао је Бајатовић.

Он је додао да је све урађено у складу са европским нормама и испуњено све што је тражила Енергетска заједница, у техничком, као и у комерцијалном смислу.

Председник Вучић најавио је јутрос да ће врло брзо, већ за 10 или 15 дана, бити изнети предлози за значајно снижење цене прикључка на гас за домаћинства у Србији.

-Већ од понедељка ћемо да видимо, заједно са представницима Владе и Србијагаса, да пронађемо решење и да прикључак кошта значајно мање, рекао је Вучић, након отварања гасовода “Балкански ток” у Србији.

-Изградњом и пуштањем у рад “Балканског тока”, потпуно је обезбеђена енергетска стабилност и безбедност Србије, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

-Завршен је најважнији део једног од глобалних пројеката наше заједничке сарадње. Овај гасовод обезбедиће стабилност и самој Србији даје могућност за даљи развој унутрашње инфраструктуре и потпуно ће бити обезбеђена енергетска стабилност и безбедност и стабилне испоруке енергената, рекао је Харченко.

Дужина магистралног гасовода у Србији је 403 километра. Гасовод улази у Србију код Зајечара и излази из наше земље код Хоргоша.

Прва деоница је од бугарске границе до Жабара, друга од Жабара до Ковина, трећа од Дунава код Ковина до Госпођинаца и четврта од Госпођинаца до мађарске границе код Хоргоша.

Отварању су присуствовали и министар грађевинарства Томислав Момировић, бивши министар енергетике Александар Антић и војвођански премијер Игор Мировић, као и представници компанија које су градиле гасовод.

Госпођинци, 01.01.2021. године                                          Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
Load More Posts
Кол центар - дистрибуција 0800 021 020
Комерцијала - рачуни 0800 202 024
Позиви на ове бројеве су бесплатни
2021-01-01T10:22:32+01:00
Go to Top