ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Директори Србијагаса и Гас-Реса потписали Споразум о изградњи нове источне интерконекције Србије и РС/БиХ

У Бања Луци је данас потписан Споразум о изградњи гасовода „Нова источна интерконекција Републике Српске/БиХ и Републике Србије“ између Јавног предузећа „СРБИЈАГАС“ и предузећа „ГАС-РЕС“, а тај документ потписали су генерални директор СРБИЈАГАСА ДУШАН БАЈАТОВИЋ и директор „ГАС-РЕС“-а ЉУБО ГЛАМОЧИЋ. Потписивању Споразума присуствовао је министар енергетике и рударства Републике Српске ПЕТАР ЂОКИЋ.

Будући гасовод, како је дефинисано овим Споразумом, градиће се на правцу граница Републике Србије и Босне и Херцеговине-Бијељина-Бања Лука-Приједор-Нови Град.

Основни циљ Споразума јесте прикључење Републике Српске и БиХ на гасоводни транспортни систем у Републици Србији, као и на пројекат „Балкански ток“.

Предмет Споразума је заједничко учешће у изградњи гасовода Инђија-Мачвански Прњавор- Бијељина-Бања Лука-Нови Град.

Дужина гасовода на територији Републике Србије износиће око 90 километара, а на територији Републике Српске око 320 километара. Планирано је да капацитет овог гасовода буде 1,2 милијарде кубних метара природног гаса годишње.

Влада Републике Српске определила је предузеће „Гас-Рес“ за носиоца активности на реализацији пројекта на територији РС. Сагласно томе, овим Споразумом две гасне компаније започињу активности на реализацији овог важног пројекта.

Бања Лука, 16. март 2021. године                                                        Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
2021-03-18T08:05:58+01:00
Go to Top