ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Директор Бајатовић пустио у рад дистрибутивну гасну мрежу у Иригу

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, у присуству представника локалне самоуправе и извођача радова, симболичним одвртањем вентила, пустио је данас у рад дистрибутивну гасну мрежу у Иригу. Укупна дужина гасовода, односно дистрибутивне мреже, у Иригу и још 10 насељених места у тој општини, а ту су Врдник, Јазак, Ривица, Мала Ремета, Нерадин, Крушедол село, Крушедол Прњавор, Шатринци, Добродол, Гргетег и Велика Ремета, је више од 107 километара. Вредност Уговора о пословно техничкој сарадњи на гасификацији општине Ириг, чији је инвеститор ЈП „Србијагас“, износи преко 6 милиона евра.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић честитао је мештанима ове сремске општине завршетак овако важног инфраструктурног пројекта и истакао значај и предности употребе природног гаса у домаћинствима и у индустрији.

-На територији општине Ириг данас егзистира око 4.000 домаћинстава са око 11.000 становника. Овде постоји неколико десетина занатских и објеката мале привреде, неколико великих угоститељских објеката, хотела, пансиона, фабрика воде, а ту су и потенцијални индустријски капацитети у овдашњој индустријској зони. Сви они од данас ће моћи да користе гас, чиме ће се смањити загађење животне средине које праве индивидуална ложишта, а довођење гаса у овај крај много ће значити и за привлачење потенцијалних инвеститора и привредни развој општине Ириг. То ће, заједно, утицати на подизање квалитета живота овдашњег становништва, истакао је директор Србијагаса и подсетио да је национална гасна компанија од ове године свим заинтересованим потрошачима понудила промотивне услове прикључења на дистрибутивну гасоводну мрежу, по цени од 780 евра, уз отплату на 36 месечних рата, без камате.

Додајмо овом и податке да је у оквиру пројекта гасификације општине Ириг, изграђено 82.440 метара дистрибутивне гасне мреже притиска до 4 бара и нешто више од 25 километара гасовода који спајају сва поменута насељена места. Да би се овај крај снабдевао гасом, морао је бити урађен и гасовод притиска до 16 бара, и то у дужини од готово 30 километара, а у циљу комплетне реализације пројекта изграђено је и 6 мерно регулационих станица.

Процењена потрошња природног гаса је око 5.500 стандардних кубних метара на сат.

Ириг, 05.11.2021. године                                                                           Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
Load More Posts
2021-11-05T13:46:04+01:00
Go to Top