ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Гас је стигао до свих насељених места у општини Бела Црква, директор Бајатовић и председница општине Виолета Симић пустили у рад нову мрежу

У петак, 12. новембра, симболичним одвртањем вентила у кругу Сабирне гасне станице (СГС) Тилва код Банатског Карловца, званично је пуштена у рад новоизграђена мрежа гасовода високог, средњег и ниског притиска, која ће природним гасом снабдевати Белу Цркву и свих 14 села на територији те јужнобанатске општине. Прве кубне метре природног гаса у нову мрежу на симболичан начин пустили су генерални директор Јавног предузећа „Србијагас“, које је било инвеститор радова на гасификацији Беле Цркве, Душан Бајатовић и председница те општине Виолета Симић.

Вредност инвестиције, која обухвата изградњу 36 километара гасовода високог притиска, 38,5 километара средњег притиска и преко 175 километара дистрибутивне гасоводне мреже, износи 13,8 милиона евра, а њеним завршетком омогућиће се снабдевање односно грејање на гас за око 10 хиљада домаћинстава. Поред тога, гас ће од сада бити доступан и свим потенцијалним инвеститорима, који буду желели да свој новац уложе у туризам, пољопривреду и агроиндустрију и друге делатности за које овде постоје изузетни услови.

-Ускоро ћемо у Белој Цркви отворити и нашу филијалу, у којој ће грађани моћи да се пријаве за уградњу прикључака по промотивним условима од 780 евра у динарској противредности, коју ће исплаћивати у наредне три године, без камате. Још једном бих замолио све заинтересоване грађане и у овој, али и у свакој другој општини у Србији, где је дистрибутер ЈП „Србијагас“, који желе да искористе овако повољне услове, да имају стрпљења и разумевања за то да је заиста велики број оних који би хтели да уведу грејање на гас, а наши капацитети су такви да не можемо на све захтеве одмах да одговоримо. Само податак да се за нове прикључке пријавило преко 60 хиљада домаћинстава, а да смо до сада урадили 11 хиљада, говори сам за себе, појаснио је директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Предузећу „Србијагас“ као инвеститору овог важног инфраструктурног пројекта за општину, као и извођачу радова, новосадском „Промонту“, захвалили су представници локалне самоуправе.

-Ово је велики дан за Белу Цркву. Сада су се стекли услови за долазак нових инвеститора и отварање нових радних места. Такође, ово је веома значајно и са становишта заштите животне средине, јер ће се преласком на грејање на гас у домаћинствима смањити емисија штетних гасова, рекла је председница општине Виолета Симић.
– Бела Црква са гасификацијом очекује развој који се у суседном Вршцу, који је гасификован 70 година раније, већ догодио. Ово је веома значајно и за подизање квалитета живота људи који живе у нашој општини, истакао је председник Скупштине општине Бела Црква Марјан Алексић.

У оквиру пројекта гасификације изграђена је једна главна и још осам мерно-регулационих станица широке потрошње, тако да је гас, осим у Белу Цркву, стигао и у следећа насељена места: Кусић, Крушчица, Калуђерово, Црвена Црква, Чешко село, Врачев Гај, Банатска Паланка, Стара Паланка, Јасеново, Дупљаја, Банатска Суботица, Добричево, Гребенац и Кајтасово.

Одговарајући на питања новинара, генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић рекао је да очекује да Србија, на разговорима Владимира Путина и Александра Вучића, који ће у Москви бити одржани крајем новембра, добије цену гаса која ће бити повољнија од 450 долара за 1.000 кубних метара.
Новинаре је интересовао и његов коментар на расписивање конкурса за генералног директора Србијагаса. Директор је на то само кратко одговорио: -Своје партијске функције одавно сам замрзао, рекао је он. На питања о наплати, директор је истакао да је степен наплате доспелих потраживања око 92%, али да, рачунајући наплату старих дуговања, наплата достиже 98%.

Он је још поручио да Србијагас наставља са процесом убрзане гасификације земље, да је у Војводини остало још по неколико села на подручју Сремске Митровице, Суботице, Зрењанина и Бачке Тополе, а да ће врло брзо бити пуштена у рад и дистрибутивна гасоводна мрежа у општини Ковачица.

Банатски Карловац, 12.11.2021. године                                                                                            Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
2021-11-12T23:02:16+01:00
Go to Top