ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Почела изградња гасног интерконектора између Србије и Бугарске

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић, потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике проф. др Зоране Михајловић, министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, као и бугарског министра енергетике Александра Николова и шефа Делегације ЕУ у Србији Емануела Жиофреа, дао је налог заваривачима да започну први вар на изградњи новог магистралног гасовода између Србије и Бугарске, који ће ићи од Ниша према Димитровграду и даље према Софији. Свечаној церемонији почетка радова присуствовали су и представници Југоросгаса, Булгартрансгаса и Европске инвестиционе банке.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић дочекао је високе званице и упознао их са основним карактеристикама новог гасног интерконектора између Србије и Бугарске, који ће бити дуг 109 километара, док је укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе 170 км.
-Пројектовани капацитет гасовода је 1,8 милијарди кубних метара годишње, а укупна вредност пројекта износи 86 милиона евра, од чега је ЕУ за овај посао издвојила 49 милиона евра из ИПА фондова, а остатак ће бити финансиран из кредита ЕИБ и из буџета Србије и средстава ЈП “Србијагас”. Рок за завршетак целог гасовода је октобар 2023. године, рекао је он.

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је значај пројекта за грађане Србије.
-Ова додатна гасна интерконекција са Бугарском, уз подршку ЕУ, за нас у Србији ће значити квалитетнији живот свих грађана, а пре свега оних који живе у источној и јужној Србији, значиће додатну конкурентност за нашу привреду, али ће значити и нове инвестиције и нова радна места. Такође, овај пројекат значи најконкретнију борбу за бољи квалитет ваздуха, за Зелену агенду, зато што ћемо моћи да ширимо гасоводну мрежу, да дајемо субвенције да се људи који се сада сами греју на индивидуална ложишта, прикључују на централно даљинско грејање, изјавила је она.

Присутнима се обратио и шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Жиофре.
-Ово је још један корак ка бољем повезивању Србије и Европске уније. Повезујемо се у две веома важне области. Прва је енергетска сигурност, а друга чистија животна средина. Ове две области су важне у контексту евроинтеграција, али и за сваког грађанина Србије. Данас предузимамо важан корак ка обезбеђивању управо ове две ствари, рекао је Жиофре.

Уговор о финасирању гасовода у мају прошле године потписали су министар финасија Синиша Мали и поптпредседница ЕИБ-а за Западни Балкан Лиљана Павлов. Министар финансија Србије је тада изјавио да је интерконектор изузетно важан за грађане Србије и један од приоритетних пројеката ЕУ на енергетском повезивању Централне и Источне Европе.

Пројекат изградње магистралног гасовода МГ10 Ниш-Димитровград поразумева постављање две гасоводне цеви величине ДН700 за притисак од 55 бара, као и четири мерно-регулационе станице са пратећим објектима.

Димитровград, 01.02.2022. године                                                    Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
Load More Posts
2022-02-01T16:37:05+01:00
Go to Top