ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Србија и Србијагас би ускоро требало да добију врхунску лабораторију за испитивање гасомера

Јавно предузеће „Србијагас“ и данска компанија „FORCE TECHNOLOGY“ организовали су данас, заједно са партнером и кооперантом ове иностране фирме у Србији, предузећем „KONVEX гасна и водотехника“ из Земуна, практичну радионицу, чији је циљ био да си присутни боље упознају са значајем тачног и прецизног мерења протока природног гаса. Компанија „FORCE TECHNOLOGY“ је, иначе, почетком године изабрана да за Србијагас уради Студију изводљивости за изградњу лабораторије за испитивање гасомера на високом притиску, а за најбољу локацију овог значајног калибрацијског објекта одређен је Нови Сад. Колико је ово значајан пројекат и инвестиција за нашу земљу, говори податак да у целом региону Балкана и југоисточне Европе, дакле у пречнику од преко 500 километара одавде, не постоји ниједна овако савремена лабораторија. Самим тим, како се очекује, све гасне компаније из суседних земаља управо у нашој будућој лабораторији моћи ће да провере и испитају своје гасне мераче.

Скупу који је одржан у хотелском комплексу “Врдничка кула” у Врднику, присуствовали су директори 10-так највећих компанија из гасног сектора из целог региона, тако да су у „FORCE“-овој радионици учествовали челни људи нашег Србијагаса, затим бугарског „Трансгаза“, „Гаспромета“ Пале, „Yugorosgaz“-а, македонског транспортера „ГАМА“, Подземног складишта гаса Банатски Двор, „Транспортгас Србија“, „Гастранса“, „KONVEX“-а, као и Дирекције за мере и драгоцене метале.

Госте је најпре поздравио извршни директор за инвестиције ЈП „Србијагас“ Јовица Будимир, истичући да национална гасна компанија Србије настоји да држи корак са савременим технологијама у свом раду и да своју инвестициону активност усмерава на стратешке и пројекте од националног значаја, али и на ширење и одржавање дистрибутивних гасних мрежа широм Републике.

Централни део данашње радионице био је посвећен, управо, комерцијалним, финансијским и пословним ризицима мерења испоручених количина гаса, о којима је говорио извршни директор продаје компаније „FORCE TECHNOLOGY“ Marco Hutteman.
-Када имате природни гас, јако је важно да га добро измерите, рекао је на почетку свог излагања представник данске фирме. Он је присутне упознао са најновијим технологијама у метрологији и свим предностима и значају који уградња једног оваквог савременог и технички веома сложеног постројења, као што је Лабораторија за испитивање гасомера на високом притиску, може да донесе.

На питање зашто су се Данци одлучили баш за Србију, он је казао да наша земља има изузетну географију и да је захваљујући томе природни коридор за транспорт и извоз енергената ка Европи, тако да је ово, према његовим речима, логичан фокус на Балкану. Нама су потребни чврсти партнери, они који инвестирају и иду напред, истакао је Marco Hutteman, који је овом приликом проценио да је за довршетак читавог пројекта, дакле од почетка изградње па све до прве комерцијалне калибрације у новој лабораторији, потребно око две године.

Врдник, 31. маја 2022. године                                                                    Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
Load More Posts
2022-05-31T19:23:35+02:00
Go to Top