ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Душан Бајатовић на панелу о енергетској транзицији: У Србији ће људи са просечном платом моћи да плате рачун за енергенте

Енергетска криза, снабдевање Србије природним гасом, цене тог енергента, али и нови пројекти и гасификација земље биле су главне теме излагања генералног директора Србијагаса Душана Бајатовића на панелу под називом „Енергетска транзиција-изазови и перспективе енергетског и транспортног сектора“. Ова стручна сесија одржана је у оквиру манифестације „Дани електричних аутомобила“ који се у организацији Факулетета техничких наука, агенције „Нинамедиа“ и Радио телевизије Србије у наредна два дана одржавају у Мастер центру Новосадског сајма.

Директор Бајатовић је, обраћајући се присутнима на овом скупу, рекао да ће гаса бити довољно и да су обезбеђене резерве у подземном складишту у Банатском Двору, као и у мађарским складиштима гаса. Он се, притом, осврнуо и на актуелне цене гаса на берзама.

-Да смо све количине гаса узели са берзе, ми би сада морали да продајемо гас 6 до 9 пута скупље него што га сада продајемо. Захваљујући договору председника Александра Вучића и руског председника Владимира Путина, ми данас имамо просечну цену на фактури за руски гас од 353 евра, у наредном кварталу цена ће бити око 420 евра, у првом кварталу 2023. године хиљаду кубних метара коштаће 430 евра, а на крају грејне сезоне, односно у другом кварталу идуће године, уколико не буде неких нафтних шокова, цена ће се кретати око 388 евра. Сву осталу разлику за додатне количине које се набављају по берзанским ценама, плаћа држава. Зато се очекује да и грађани и привреда, дакле сви потрошачи, покажу одговоран однос и да сви заједно уштедимо енергију и тиме утичемо на енергетску сигурност и безбедност земље у наредним месецима. Желим овде да истакнем, да све оно што ће се дешавати има и социјалну компоненту, јер ће се и гас и струја, а то је одлука наше Владе, осим тога што ћемо их набавити у довољним количинама, морати да се продају по цени коју ће просечна плата у Србији моћи да поднесе. Идеја је да се не повећа инфлација, да се задрже радна места и раст бруго друштвеног производа, а то успешно радимо, истакао је директор Србијагаса.

Он је на панелу говорио и о неопходности проширења наших складишних капацитета, рекавши да ће у току следеће године бити проширено складиште у Банатском Двору на минимум 650 милиона кубних метара, а можда и на комплетних 750 милиона, колико је планирано пројектом проширења са руским партнерима. Већ ове године, како је истакао Душан Бајатовић, у том складишту је утиснуто 550 милиона. Такође, говорио је и о изградњи још једног складишта гаса у Србији, у Банатском Итебеју, чији ће капацитет бити између 800 милиона и 1 милијарду кубика. Истакао је изградњу „Балканског тока“ као правца из којег се не очекују проблеми са транспортом гаса, али и навео да се следеће године очекује завршетак интерконекције Ниш-Димитровград-Софија, која ће нас спојити са терминалом у Александрополису, одакле ћемо добијати гас из уљних шкриљаца, под условом да, како је рекао, Американци могу толико да подигну своју производњу, будући да су и сами велики потрошачи тог горива.

Директор Србијагаса навео је и све актуелне пројекте гасификације, гасовод од Београда преко Ваљева до Лознице, затим правац од Лесковца до Македоније, али и завршетак гасификације града Београда, као и гасовод од Златибора до Нове Вароши и до Новог Пазара и Тутина. Он је, на крају овог скупа, закључио да је веома тешко да ће Европа у наредних 5 до 7, а можда и 10 година, побећи од руског гаса, односно да, у скорије време, није могуће супституисати руски гас у Европи.

Нови Сад, 08. септембра 2022. године                                                    Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
Load More Posts
2022-09-12T09:58:45+02:00
Go to Top