ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Председници Србије, Азербејџана и Бугарске и шеф делегације ЕУ у Србији, у присуству директора Србијагаса и бројних других званица, пустили у рад нови гасни интерконектор између Србије и Бугарске

У месту Трупале, крај Ниша, на објекту нове примопредајне гасне станице, након 12 месеци изградње, данас је свечано отворен нови гасни интерконектор између Србије и Бугарске. Симболичним притиском тастера, гасовод су званично покренули и отворили председници Србије, Азербејџана и Бугарске Александар Вучић, Илхам Алијев и Румен Радев, заједно са шефом делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом. Пре свечане церемоније отварања интерконектора, генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, у склопу обиласка гасне станице Трупале, упознао је највише званице са најважнијим подацима о пројекту интерконекције са Бугарском, његовим техничким карактеристикама, објектима које обухвата, учесницима тј. извођачима радова и савременом опремом која је овде уграђена.

– Двосмерни гасовод чији је почетак западно од насеља Чумурлија на територији града Ниша, а крајња тачка на нашој територији на граници Србије и Бугарске код граничног прелаза Градина у општини Димитровград, дугачак је 109 километара. Он се даље наставља до Софије. Његов максимални радни притисак износи 55 бара, а пречник цевовода је 28 цоли, односно 710 милиметара. Пројекат обухвата и четири мерно регулационе станице у Нишу, Пироту, Белој Паланци и Димитровграду, као и примопредајну станицу Трупале, главни разводни чвор Књажевац, блок станице и отпремно прихватне чистачке станице на почетку и на крају трасе гасовода. Укупна процењена вредност пројекта је 93,2 милиона евра, а планирани капацитет 1,8 милијарди кубних метара гаса, речено је гостима који су обишли овај објекат у Трупалама.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да ће нови гасовод ставити Србију још више на транзитну гасну мапу Европе. Истакла је да је тај пројекат важан за снадбевање гасом Источне и Централне Србије, али и за снабдевање гасом Централне и Источне Европе, затим за даљу гасификацију јужног дела Србије и градова који су од изузетне важности за привредни развој наше земље, попут Ниша, Пирота, Димитровграда, Беле Паланке.

– Успели смо за само годину дана да завршимо радове и да се договоримо пре свега са нашим пријатељима из Азербејџана о испорукама гаса, али и да координирамо са пријатељима из Бугарске да се повежемо и спојимо на граници између Србије и Бугарске и да можемо овај пројекат симултано да завршимо и са једне и са друге стране границе. Реч је о важном и великом међународном пројекту, рекла је она и захвалила Азербејџану на томе што су успели за кратко време да договоре све детаље испорука гаса и што ће наша земља у будућности имати могућност да дође и до додатних количина гаса, и то поред Азербејџана и из других извора, међу којима је и ЛНГ терминал у Александрополису у Грчкој. Уједно, она је захвалила и европским институцијама на финансијској подршци и донацији ЕУ у износу од 49 милиона евра и такође истакла да је Србија, захваљујући стабилном буџету, издвојила сопствена средства за реализацију овог пројекта. Министарка се захвалила свим радницима и извођачима радова који су својом марљивошћу завршили на време изградњу 109 километара гасовода.

Председник Азербејџана Илхам Алијев рекао је да ће пуштање у рад интерконектора допринети развоју Србије, али и да ће допринети побољшању енергетске сигурности не само Србије, већ и целе Европе.

– Данашња церемонија је церемонија пријатељства и партнерства, желим да честитам председницима Србије и Бугарске. Гасовод ће допринети енергетској безбедности Србије и Бугарске, као и Европе. Азербејџан је, проналазећи партнера у Србији, проширио свој простор за извоз гаса. Ми смо извозили гас у осам земаља, а сада је Србија девета земља у коју ћемо извозити гас, навео је Алијев.

Свечаној церемонији отварања гасног интерконектора присуствовали су и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министар финансија Синиша Мали, министар за рад Никола Селаковић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, представници влада и гасних компанија Азербејџана и Бугарске.

Трупале, код Ниша, 10.12.2023. године                                                          Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
2023-12-13T12:48:20+01:00
Go to Top