ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Директор Србијагаса Душан Бајатовић присуствовао почетку радова на изградњи гасовода Пале-Јахорина; Радове званично отворио председник РС Милорад Додик

На Јахорини су данас свечано почели радови на изградњи дистрибутивног гасовода Пале-Јахорина, што представља један од најзначајнијих догађаја за гасни систем Републике Српске. Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић присуствовао је овој свечаности, а радове је званично отворио председник Републике Српске Милорад Додик.

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да су данашњим отварањем радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина начињени први кораци на изградњи гасовода Београд-Бањалука, пројекта којем може да се прикључи и Федерација БиХ уколико одлучи. Он је након састанка са руководством „Сарајево-гаса“ из Источног Сарајева, рекао новинарима да је данашњи сусрет резултат одлука донесених на недавно одржаном Свесрпском сабору у Београду, на којем је одлучено да се неки пројекти реактивирају, а неки нови покрену. Такође је подсетио да је „Србијагас“ власник удела у „Гас промету“ Пале и да је власник „Бијељина гаса“, и навео да ће Србијагас настојати ускоро да доврши све што је тамо започето.

Председник РС Милорад Додик изјавио је да је почетак радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина дeо континуиране борбе да се дође до квалитетног снабдевања гасом широм Српске, што је дуго, како је истакао, опструисало Сарајево. Он је такође рекао да се годинама чека да се оствари један од стратешких пројеката за Републику Српску, а то је гасификација, која у Српску доноси потпуно исправан и енергент који гарантује дугорочну енергетску стабилност и безбедност. Гас представља стратешки енергент за развој, истакао је Додик.

Пре самог почетка радова, одржан је радни састанак руководства ЈП „Србијагас“ на челу са директором Бајатовићем и предузећа „Сарајево-гас“, које је предводио директор Недељко Елек, са председником РС Милорадом Додиком. Том приликом је речено да Република Српска и Србија убрзано крећу с градњом магистралног гасовода од Београда до Бањалуке, као и то да би, захваљујући гасоводу чија изградња почиње данас, домаћинства и хотели на Јахорини, крајем године, требало да добију гас.

Гасовод од Јахорине до Пала представља пројекат друге фазе гасификације источног дела Републике Српске, рекао је директор Сарајево-гаса Недељко Елек, додајући да ће њиме бити обухваћено шест општина и два ски-центра, односно Јахорина и Игришта, а да су локалне заједнице на које се односи овај пројекат Пале, Трново, крак према Соколцу те Хан Пијесак, Милићи, Шековићи и Власеница.

Почетку радова на Јахорини присуствовао је и амбасадор Србије у Босни и Херцеговини Иван Тодоров.

Јахорина, 19. јуна 2024. године                                                 Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
2024-06-24T17:36:23+02:00
Go to Top