ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

За модеран софтвер „SCADA“ система за управљање гасним транспортним системом у Србији ЕУ издвојила 1,7 милиона евра бесповратних средстава

За модеран софтвер „SCADA“ система за управљање гасним транспортним системом у Србији ЕУ издвојила 1,7 милиона евра бесповратних средстава

У Новом Саду је данас промовисан пројекат успостављања „SCADA“ система даљинског надзора и управљања гасним транспортним системима, које је Јавно предузеће „Србијагас“ и компанија „Siemens Serbia“, реализовала захваљујући грант кредиту Европске уније од 1,7 милиона евра, а све уз подршку Министарства рударства и енергетике и Министарства финансија у Влади Републике Србије.
О значају и суштини „SCADA“ система, бројним представницима медија данас су говорили генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић, амбасадор и шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и директор компаније „Siemens Serbia“ Удо Ајхлингер.
Директор Србијагаса Душан Бајатовић захвалио је Европској комисији што је одобрила бесповратна средства за савремени софтвер „SCADA“ система који ће омогућити непрекидно праћење свих битних података на гасоводном систему, као што су квалитет гаса, потрошња, метеоролошки подаци, али и евентуални проблеми и кварови на систему. Он је овом приликом истакао да је Србијагас започео процес раздвајања делатности и да је од 1. октобра почело да функционише предузеће „Транспортгас Србија“, те да нема никакве дилеме да ће цео овај процес бити реализован у складу са обавезама које је национална гасна компанија преузела у договору са Европском комисијом и Енергетском заједницом.
-Из Србијагаса биће издвојена и делатност дистрибуције, будући да је 2015. године формирано и предузеће „Дистрибуцијагас Србија“. Сматрамо да у Србији треба да постоје четири дистрибутивне зоне, које ће покривати све потребе потрошача. Након дистрибуције, биће издвојен и трговац гасом. Србијагас ће у наредном периоду, такође, почети и да реализује интерконекцију Ниш-Димитровград-Софија, за шта су већ обезбеђена средства из европских фондова у висини од 48 милиона евра, као и интеркоенкцију са Румунијом, што уз правац снабдевања гасом из Баумгартена и уз интерконектор од бугарске до мађарске границе, као наставак Турског тока, који се реализује у складу са динамичким планом, ствара услове за отварање тржишта гаса у Србији, и то од 1. октобра 2020. године, а све у складу са европским правилима и нормама. Поред већ поменутих интерконекција, у плану је и изградња гасовода Београд-Бањалука, чиме се отвара могућност снабдевања не само Републике Српске, већ и целе територије Босне и Херцеговине, казао је Бајатовић.
Амбасадор Фабрици истакао је да је овом донацијом од 1,7 милиона евра потврђена одлична сарадња ЕУ са Србијагасом, али и да ће успостављање „SCADA“ система омогућити Србијагасу и новоформираном предузећу „Транспортгас Србија“ да ефикасно спроведу отварање гасног тржишта, као и да ће све то имати позитивне ефекте на сигурност снабдевања гасом у Србији. Притом, овим пројектом је, како је навео, обезбеђена најновија технологија за даљински надзор над транспортним гасоводним системом, на коју Србија може да буде поносна. Сем Фабрици је овом приликом честитао Србијагасу на резултатима пословања и финансијској консолидацији, као и на првом кораку који је направљен у процесу трансформације компаније и раздвајања делатности.
-Наредни план је да се до 1. октобра заврши целокупно раздвајање по енергетским делатностима, што је веома важно због стварања предуслова за отварање преговарачких поглавља у области енергетике. Србија заиста има добре предуслове да постане регионално чвориште у енергетском систему и транспортном сектору овог дела Европе, рекао је Фабрици.
Директор Сименса у Србији Удо Ајхлингер рекао је новинарима да је имплементација „SCADA“ система за његову компанију био веома захтеван пројекат и да су испоштовани сви важећи и највиши стандарди у овој области.
-Ово је важан корак на путу за Србију која овим имплементира европске стандарде када је реч о регулацији тржишта и управо захваљујући овом новом систему даљинског надзора и управљања транспортним гасним системом поставља темеље за то, казао је директор Сименса.
Представници Сименса презентовали су техничке детаље „SCADA“ система и притом истакли да су у Новом Саду, у оквиру овог пројекта и његове основне платформе, потпуно опремљена и завршена два диспечерска центра на две локације, у Србијагасу и Транспортгасу, тако да у случају евентуалних проблема и застоја у раду, сваки тај центар може да преузме улогу оног другог. Реч је о потпуно отвореном систему, који треба да интегрише око 159 хиљада различитих тачака у овај систем телеметрије.

Нови Сад, 25. новембар 2019. године Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
Load More Posts
Кол центар - техника 0800 021 020 Комерцијала - рачуни 0800 202 024 Позиви на ове бројеве су бесплатни
2019-11-25T14:23:42+00:00
Go to Top