A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

23.04.2012 | Novi Sad

Otvoreno rusko-srpsko osiguravajuće društvo "Sogaz a.d.o." Novi Sad

U Novom Sadu je otvoreno osiguravajuće društvo „SOGAZ a.d.o“, čiji su akcionari ruska osiguravajuća grupa „SOGAZ“  i Javno preduzeće  „Srbijagas“ Novi Sad. „Ovo jeste svečan, ali ...

U Novom Sadu je otvoreno osiguravajuće društvo „SOGAZ a.d.o“, čiji su akcionari ruska osiguravajuća grupa „SOGAZ“  i Javno preduzeće  „Srbijagas“ Novi Sad. „Ovo jeste svečan, ali i veoma važan dan za budućnost strateškog partnerstva između Srbijagasa i Gasproma“, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji je zajedno sa zamenicima predsednika Izvršnog odbora Sogaza Jevgenijem I. Logovinskim i Aleksejem I. Leonenkom, zatim direktorom marketinga te kompanije Aleksejem L. Smertinom i generalnim direktorom Sogaz Novi Sad Jevgenijem V. Naletovom, zvanično otvorio prvo srpsko-rusko osiguranje. Svečanosti u Novom Sadu, pored brojnih gostiju i poslovnih partnera, prisustvovao je i predstavnik Amabasade Rusije u Beogradu Vladimir Ulaševič

  Kako je na otvaranju ove nove osigaravajuće kuće na tržištu Srbije izjavio generalni direktor Srbijagasa, ovo je samo još jedna kockica u sklapanju velikog mozaika privredne saradnje Rusije i Srbije. Navodeći u čemu se sve ogleda strateško parnerstvo Srbijagasa i Gasproma, Bajatović je nabrojao izgradnju gasovoda Južni tok, početak druge faze gradnje podzemnog skladišta Banatski Dvor, kao i zajedničke projekte poput izgradnje četiri gasne centrale kogenerativnog tipa, u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu i Nišu, kao i skori dolazak Gasprom banke, gde bi struktura kapitala bila takva da ruski partner ima dve trećine, a Srbijagas jednu trećinu kapitala. Kada je reč o gasnim centralama direktor "Srbijagasa" je posebno istakao činjenicu da su ruski partneri spremni da razgovaraju o izuzetno povoljnoj ceni gasa kojim bi se one snadbevale, što je, kako je naglasio, pogodnost koju do sada niko nije imao.

Potpredsednik Upravnog odbora "Sogaza", Jevgenij Logovinski je istakao da je „Sogaz Novi Sad“ prva osiguravajuća kompanija, koju „Sogaz“ otvara u inostranstvu, kao i da je  logično to upravo bude u  Srbiji, jer su tu već njihovi najveći klijenti "Gasprom" i "Gasprom njeft". „Ovo je odskočna daska za Sogaz. Mi ćemo se truditi da jedinstveno iskustvo koje imamo u poslovima osiguranja primenimo i ovde, na tržištu Srbije. Nadamo se uspešnom poslovanju i već sada možemo reći da nam u fokusu neće biti samo imovinska osiguranja, tj. da ćemo se kasnije baviti i poslovima sa građanstvom“, rekao je Logovinski.

Generalni direktor Kompanije "Sogaz'' Novi Sad Jevgenij Naletov izrazio je nadu da će njegova kompanija u Srbiji biti mnogo više od osiguravajućeg preduzeća."Imamo dobre veze u Rusiji i obezbedićemo našim partnerima iz Srbije lakši izlaz na rusko tržište i podršku koja im može biti dragocena, dok ćemo sa druge strane našim ruskim partnerima pomoći da se lakše snađu na srpskom tržištu", rekao je Naletov.
Ruski partneri Srbijagasa predstavljajući kompaniju „SOGAZ“ istakli su da je to jedna od vodećih osiguravajućih kompanija u Rusiji sa kapitalom od milijardu i 100 miliona evra. Pokriva oko deset procenata ruskog tržista i ima 65 filijala. U akcionarskom društvu "Sogaz Novi Sad" 51 odsto kapitala pripada ruskom "Sogazu", a 49 procenata je kapital "Srbijagasa".

Generalni direktor ''Srbijagasa''  Dušan Bajatović rekao je na konferenciji za novinare održanoj odmah po otvaranju „SOGAZ a.d.o“ Novi Sad, da će projektovanje gasovoda Južni tok  kroz Srbiju raditi konzorcijum koji predvodi  "Srbijagas". Prema njegovim rečima, sa ruskim partnerima je dogovoreno da sve što može da uradi srpska operativa, urade naše firme. Takođe, on je istakao da je dugoročni ugovor o snabdevanju Srbije gasom gotov, kao i da je on „prošao“ Vladu Republike Srbije, te da se čeka odluka ruske strane i potpisivanje međudržavnog sporazuma, nakon čega će kompanije Srbijagas i Gasprom pristupiti potpisivanju tog ugovora, koji će, osim povoljnijih cena, značiti i nove mogućnosti za srpsko gasno tržište.