ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

„Енергија која нас спаја“ на Међународним данима енергетике и инвестиција у Новом Саду

Природни гас је енергент будућности, будући да су његове предности немерљиве. Управо због његових еколошких и економских карактеристика, „плави енергент“ постаје све траженији. Како би свим заинтересованима представили предности грејања на гас и потрошње овог енергента у малим индустријским погонима, фабрикама и пољопривреди, Јавно предузеће „Србијагас“ и ове године учествује на сада већ традиционалној манифестацији „Међународни дани енергетике и инвестиција“, која се у наредна два дана одржава у Конгресном центру Мастер центра Новосадског сајма. Све под препознатљивим слоганом “Енергија која нас спаја”.

Ову манифестацију званично су отворили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, стална представница Програма за развој УН у Србији Франсин Пикап и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић. Они су након отварања сајма обишли штандове излагача и кратко се задржали и на штанду Јавног предузећа “Србијагас”.

Сем Фабрици је на отварању Међународних дана енергетике и инвестиција истакао да се ових дана заједно са представницима српских власти договара нов финансијски пакет који ће за ову и наредну годину обезбедити 80 милиона евра само за животну средину у Србији.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је присутнима да није случајно што је Нови Сад седиште највећих енергетских компанија у Србији. Нови Сад је, каже, препознао важност енергетског сектора, а као најзначајнији навео је пројекат „Креативног центра“ у оквиру којег се на једном објекту гради соларна електрана од 25 киловата. Поред тога, Новосадска топлана је у потпуности гасификована, а са европским партнерима је урађена когенеративна станица где се производи чиста струја, навео је Вучевић.

Потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић изнео је податак да енергетски биланс Србије за 2020. годину предвиђа да око 20% укупне потрошње енергије буде из обновљивих извора. Сви капацитети коришћења енергије ветра у Србији су, како је истакао, изграђени на територији Војводине.

Директор Новосадског сајма Слободан Цветковић нагласио је да ће се током наредна два дана па панелима и стручним сесијама, на којима ће учестововати стручњаци из 9 земаља, тражити одговори и могућности како да произведемо онолико енергије колико нам треба, када нам треба и тамо где је она потребна, по цени која не ремети остваривање других потреба потрошача, а да се при свему томе не угрожава квалитет ваздуха, воде и земљишта.

Иначе, овај највећи форум за иностране и домаће пројекте, Сајам организује уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћа, а партнер је РЕС фондација. Уз изложбени део манифестације, у којем се представљају фирме, институције и локалне самоуправе са пројектима у области енергетике, од изузетног је значаја конгресни сегмент у оквиру којег се обрађују најактуелније теме уз учешће водећих експерата из земље и иностранства. Град партнер ове манифестације и ове године је Нови Сад, а Град пријатељ Зрењанин.

Нови Сад, 26. фебруар 2020. године                                                                       Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
Load More Posts
Кол центар - дистрибуција 0800 021 020
Комерцијала - рачуни 0800 202 024
Позиви на ове бројеве су бесплатни
2020-02-26T17:06:35+01:00
Go to Top