ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

Директор Србијагаса, у присуству министара Антића и Сијарта, потписао Меморандум о разумевању са мађарским „MVM“

Генерални директор Јавног предузећа „Србијагас“ Душан Бајатовић присуствовао је данашњем састанку министра енергетике Републике Србије Александра Антића и министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта у Будимпешти, који је одржан у на иницијативу мађарске стране, а након недавног састанка председника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана.

Циљ овог састанка јесте реализација договора о јачању сарадње Србије и Мађарске у области енергетике.

У Будимпешти су након овог састанка,  потписани споразуми који представљају камен темељац за сарадњу у енергетском сектору, a пре свега Меморандум о разумевању између Електроенергетске компаније „MVM – Magyar“ и српских компанија „Србијагас“ и ЕПС. Меморандум о разумевању у области гасног сектора потписали су генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић и генерални директор „MVM – Magyar“ Gyorgy Koborm.

Министар Антић изјавио је овом приликом да је данашњи дан стратешки важан за сарадњу енергетских компанија из Мађарске и Србије и грађане, и констатовао да се две земље налазе у најбољој фази својих политичких, привредних и пријатељских односа.

-То је значајно за све нас, пре свега за грађане, и огроман допринос тим односима дали су премијер Орбан и председник Вучић, који су свој лични и пријатељски однос уткали у моћне и снажне односе две земље, истакао је министар Антић додајући да су Србија и Мађарска најзначајнији партнери у енергетском сектору и да се планира више заједничких пројеката у наредном периоду, што ће бити у интересу целог региона.

Што се тиче гасовода, министар је казао да су обе земље доста урадиле да би се пројекат реализовао и да добијемо сигурно снабдевање за нас и цео регион.

-У фази смо када можемо да кажемо да смо прешли велики део пута и да улазимо у завршни део пројекта, рекао је Антић и истакао да ће до краја године српски део гасовода бити у потпуности завршен, као и то да ће Србија бити спремна да преузме гас из Бугарске и испоручи га Мађарској.

-Све ће то дати нови квалитет у региону и сигурно снабдевање гасом, као и сигурност да се привреде могу даље развијати, поручио је министар Антић.

Нови Сад, 04.06.2020. године                                         Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
2020-06-04T13:10:45+02:00
Go to Top