A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

27.03.2013 | Beograd

STABILNOST SNABDEVANJA I PREFERENCIJALNE CENE

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je danas potpisivanju dva ugovora o isporuci ruskog gasa Srbiji do 2021. godine, koji će našoj zemlji obezbediti punu bezbednost u snabdevanju i nižu cenu ...

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je danas potpisivanju dva ugovora o isporuci ruskog gasa Srbiji do 2021. godine, koji će našoj zemlji obezbediti punu bezbednost u snabdevanju i nižu cenu gasa. Prvi ugovor su potpisali predsednik Izvršnog odbora kompanije „Gasprom eksport“ Aleksej Miler i direktor kompanije „Jugorosgas“ Vladimir Koldin, a drugi Koldin i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Dačić je nakon potpisivanja ugovora naveo da su saradnja i najveći mogući stepen razumevanja u odnosima Ruske Federacije i Srbije put ka potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu i istakao da će 10. i 11. aprila boraviti u poseti toj zemlji. On je napomenuo da je Ruska Federacija najvažniji spoljnopolitički partner Srbije, a da su odnosi i saradnja sa Gaspromom od vitalnog značaja, s obzirom na to da je reč o velikim investicijama i poslovima koji mogu da unaprede sveukupne odnose dveju država.

Predsednik Vlade je saopštio da je Srbija prvi put sa Gaspromom potpisala dugoročni ugovor koji će važiti do kraja 2020. godine, dok su svi prethodni bili na period od godinu dana, pri čemu su uslovi iz ovog ugovora najbolji mogući preferencijalni uslovi u svetu. Dačić je istakao značaj ranije potpisanih ugovora sa Ruskom Federacijom i posebno je izdvojio ugovor koji se odnosi na NIS, gde je obim investicija iznosio dve milijarde evra, pri čemu se u narednom periodu mogu očekivati još dodatne tri milijarde evra.

On je naglasio da se, u saradnji s Rusijom, između ostalog, planira izgradnja gasnih centrala, obezbeđivanje stabilne isporuke gasa velikim gigantima kao što su Azotara u Pančevu ili Petrohemija, kao i mogućnost izgradnje još nekoliko podzemnih skladišta poput skladišta u Banatskom Dvoru. Prema njegovim rečima, interes Srbije jeste da gas bude što jeftiniji, isporuka stabilna, a plaćanje fleksibilno, uz izbegavanje plaćanja penala.

U narednoj godini, a možda i ranije, počeće realizacija investicije u iznosu od 1,7 milijardi evra, odnosno izgradnja gasovoda Južni tok, istakao je Dačić i izrazio nadu da će taj projekat biti završen do 2016. godine. On je naglasio da je za Srbiju važan krak Južnog toka koji ide ka Republici Srpskoj, kao i mogućnost da domaće kompanije učestvuju u izvođenju radova i angažovanje domaće opreme.
Predsednik Vlade je izrazio zadovoljstvo načinom na koji funkcioniše saradnja sa Ruskom Federacijom, kao i nadu da će njeni efekti biti korisni za obe države i oba naroda.

Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler je naveo da će Srbija, zahvaljujući dugoročnom ugovoru do 2021. godine, dobijati gas po preferencijalnim cenama, koje su 13 odsto niže od ranijih, a predviđena je isporuka od 1,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. On je istakao da je Srbija strateški partner Rusije u energetici, o čemu svedoče brojni uspešno realizovani projekti u prethodnom periodu, među kojima su saradnja na podzemnom skladištu gasa Banatski dvor, u Naftnoj industriji Srbije i na Južnom toku.
Imamo i velike planove za budućnost, poručio je predsednik Uprave Gasproma i dodao da je u planu izgradnja gasnih centrala u Srbiji, koje će takođe dobijati gas po preferencijalnim uslovima. Miler je saopštio da će gas Južnim tokom doći do obale Bugarske u decembru 2015. godine, dok će isporuke gasa Srbiji preko tog gasovoda početi 2016. godine.

Pre potpisavanja ugovora, održan je bilateralni sastanak Dačića sa Milerom, nakon čega su delegacije Vlade Srbije i Gasproma razgovarale o budućim zajedničkim planovima i poslovima. Potpisivanju ugovora u Vladi Republike Srbije prisustvovali su i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Srbije Milan Bačević.