A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

01.10.2015 |

E. Burmistrova: Gasprom eksport će ostati pouzdan partner Srbije i Srbijagasa

Regionalna konferencija "Izazovi energetske stabilnosti"

            Gasprom eksport će uvek, na vreme i u potrebnim količinama isporučivati gas Srbiji, ruska kompanija će uvek ostati pouzdan partner Srbije i nikakvi "politički vetrovi" ne mogu obustaviti naše isporuke gasa Srbiji, poručila je danas generalni direktor Gasprom eksporta Elena Burmistrova na Energetskoj konferenciji u Beogradu povodom 10 godina rada preduzeća Srbijagas. Ona je istakla da će Gasprom ekport uvek ostati predvidiv i pouzdan partner Srbije, jer "Gasprom ne može da izda Srbiju, našeg tradicionalnog prijatelja".
           Čestitajući Srbijagasu jubilej, Burmistrova je rekla da je Gasprom, nažalost, morao da odustane od realizacije projekta Južni tok, zbog stava koji je EU imala prema tom projektu i zato što je EU praktično primorala vladu Bugarske da odustane od izgradnje tog gasovoda. Kako je tom prilikom istakla, “to ne znači da će saradnja sa Srbijom biti obustavljena”. Burmistrova je rekla da se sa srpskim partnerima analizira projekat proširenja, odnosno udvostručenja kapaciteta skladišta Banatski Dvor sa sadašnjih 450 miliona kubika na milijardu kubika.
           -To bi omogućilo da Srbija bude potpuno bezbedna u snabdevanju gasom, rekla je ona. Burmistrova je podsetila da će Gasprom eksport ove godine Srbiji isporučiti oko 1,5 milijardu kubika gasa. Ona je dodala da su odnosi Srbije i Rusije danas strateškog karaktera i to ne samo u energetskom sektoru, već i šire.
            Čestitajući jubilej zaposlenima u Srbijagasu i poželevši im nova dostignuća i velike uspehe, Burmistrova je poručila kolegama iz Srbijagasa da uvek mogu da računaju na stručnu i tehničku pomoć i saradnju sa tom ruskom kompanijom.
            Govor Elene Burmistrove u celosti glasi:
            "Istorijat saradnje Rusije i Srbije u sferi prirodnog gasa traje već nekoliko decenija. Isporuke prirodnog gasa na tržište Jugoslavije počele su davne 1978. godine. Odnosi između Rusije i Srbije u energetskoj sferi i zaista imaju strateški karakter i nije slučajno da oni, pored isporuka „plavog goriva“, uključuju i podzemno skladište gasa, preradu nafte i elektro-energetiku.
            Sa stanjem na dan 1. oktobra 2015.godine, „Gazprom eksport“ je po ugovoru sa „Jugorosgaz“-om isporučio znatne količine prirodnog gasa – preko 12 milijardi kubnih metara. Ove godine računamo da ćemo isporučiti u Srbiju preko 1,5 milijarde kubnih metara gasa, što će predstavljati rekordni pokazatelj, računajući od 2010. godine.
Posebnu dragocenost naše saradnje sa „Srbijagas“-om predstavlja formiranje zajedničkog preduzeća za upravljanje podzemnim skladištem gasa „Banatski Dvor“. Ovo skladište sa aktivnim kapacitetom od 450 miliona kubnih metara predstavlja garanciju sigurnog snabdevanja čitavog balkanskog regiona. Aktivni kapaciteti podzemnog skladišta „Banatski Dvor“ mogu biti prošireni na 1 milijardu kubnih metara.
           Želim da uverim sve prisutne, da će „Gazprom eksport“ uvek biti siguran i pouzdan isporučilac gasa na Balkanu. „Gazprom“ ne može da izneveri Srbiju, tako lojalnog i važnog partnera. Morali smo da odustanemo od projekta „Južni tok“. Ali to ne znači da se naša saradnja sa Srbijom neće proširivati.
           Ubeđena sam da će bez obzira na sve političke vetrove i strujanja, ruski gas u narednim decenijama dolaziti na tržište Srbije, uvek na vreme i u potrebnoj količini."

            U okviru današnje konferencije pod nazivom “Izazovi energetske stabilnosti” održana je konferencija za novinare generalnog direktora Srbijagasa Dušan Bajatovića, koji je ovom prilikom najavio da je postignut dogovor sa Gaspromom o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor i poručio da Srbija ima dovoljno gasa za predstojeću grejnu sezonu.
            -Vlada Srbija za to neće morati da daje dodatne granacije i novac, već će se posao realizovati kroz projektno finansiranje, rekao je on i naveo da Srbijagas ostaje strateški partner sa ruskim Gaspromom.
            Za drugu fazu modernizacije skladišta Banatski Dvor trebalo bi da se investira 65 miliona evra bez izgradnje pratećih gasovoda. Kapacitet tog skladišta bi posle proširenja trebalo da iznosi jednu milijardu metara kubnih, proizvodnja do 10 miliona kubika dnevno, a utiskivanje gasa sedam miliona kubika.
             Bajatović je poručio da je Srbija gasno obezbeđena za predstojeću zimu i da je Banatski Dvor spreman za novu grejnu sezonu. On ne očekuje probleme, jer se skladište nesmetano puni gasom. Takođe je najavio da se razmatra mogućnost da Srbija u Mađarskoj uskladišti 100 do 200 miliona kubika gasa u slučaju da dođe do problema sa transportom preko Ukrajine.
            Generalni direktor Srbijagasa je ukazao da je pokrenuto i pitanje sniženja troškova transporta gasa za Srbiju preko Mađarske koji sada iznosi od 44 do 47 dolara za 1.000 kubika, na taj način što bi se isporuka gasa odvijala na srpskoj granici, a što bi značajno snizilo ukupnu cenu gasa.
            Bajatović je rekao da je Srbija već počela pregovore za nove pravce snabdevanja gasom, jer se očekuje da ćemo taj gas dobijati sa severa pošto će biti novih količina gasa iz novog gasovoda “Severni tok 2”. On je dodao da jugoistočna Evropa nema alternativu u snabdevanju gasom, a da su količine tog energenta koje se pominju iz Azerbejdžana već zakupljene, a iz Hrvatske i Bugarske ne postoje gasovodi regionalnog kapaciteta koji bi mogli da dopremaju gas do ovog regiona.
            Direktor Srbijagasa je rekao da će do sniženja cene gasa doći ako ostane isti odnos kursa evra i dolara. Prema njegovim rečima, niža cena će važiti cele godine.

            Prisutnima se na otvaranju konferencije obratio i republički ministar Aleksandar Antić koji je istakao da je Srbija potpuno energetski stabilna i bezbedna zemlja i naveo da je Srbijagas počeo da ostvaruje odlične rezultate i da su pred tom kompanijom najbolji dani. Antić je, na energetskoj konferenciji povodom 10.godišnjice postojanja Srbijagasa, rekao da je poslednjih godinu i po dana Srbijagas ušao u novu fazu rada i da ima podršku vlade da obavlja svoju osnovnu delatnost - nabavku i isporuku i naplatu gasa. On je podsetio da je Srbijagas prošao kroz teške periode jer se preko te kompanije vodila socijalna politika, cene gasa nisu bile adektavne kao ni podrška države, kao i da je Srbijagas morao da preuzima preduzeća u restrukturiranju.
            -Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović bi mogao da bude generalni direktor polovine tih preduzeća u restrukturiranju, rekao je Antić i dodao da se rad tih preduzeća ozbiljno odrazio na poslovanje Srbijagasa, jer mu je to donelo nove dugove. Srbijagas je prošao i kroz teške gasne krize, ali je i u tim situacijama uspeo da obezbedi Srbiji i građanima dovoljne količine gasa, rekao je Antić. Ministar je istakao da to preduzeće sada nema nijedan dinar duga prema Gaspromu za proteklu grejnu sezonu, što nikada ranije nije bilo. Očekuje se da će do početka sledeće godine i dugovi prema Jugorosgasu biti izmireni, rekao je Antić.
            Prema njegovim rečima, pred Srbijom su veliki gasni projekti i najavio je da će se u oktobru sa Garspromom razgovarati o detaljima proširenja skladišta Banatski Dvor na milijardu kubika. Antić je naveo da se razmišlja i o novom gasnom skladištu Banatski Itebej i radi ozbiljna studija, ističući da bi sa ta dva skladišta Srbija imala oke dve milijarde metara kubnih gasa što je gotovo naša godišnja potrošnja.

            Učesnicima Regionalne konferencije "Izazovi energetske stabilnosti" obratio se i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin koji je ovom prilikom rekao da je Srbijagas pouzdan partner Gasproma i izrazio očekivanje da će Rusija u narednom periodu unaprediti saradnju sa srpskom gasnom kompanijom i pokrenuti nove projekte. Rusiji je potrebna snažna Srbija, kao i snažni Srbijagas koji stoji uspravno", kazao je Čepurin čestitajući Srbijagasu 10.godišnjicu postojanja. Ruski ambasador je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti ostvarene nove mogućnosti za saradnju u toj oblasti, dodajući da je prethodnih 10 godina uspešnog rada Srbijagasa dobar osnov za budućnost.
            Čepurin je rekao da je saradnja Srbije i Rusije u gasnom sektoru zasnovana na uzajamnoj koristi, precizirajući da Rusija godišnje isporučuje Srbiji 1,5 milijardi kubnih gasa. Prema njegovim rečima, Gasprom je u 2014. isporučio Evropi ukupno 146 milijardi kubnih metara gasa, potrošnja gasa u Evropi je povećana, a očekuje se da će Gasprom u 2015. ukupno isporučiti Evropi 160 milijardi kubnih metara tog energenta. On je dodao da se Rusija zalaže da se uzimaju u obzir interesi Srbije po pitanju snabdevanja gasom, kao i da je Rusija više puta htela da gasovod Južni tok prođe kroz Srbiju. Čepurin je rekao da su u svetu u toku velike promene i da je potrebno obnoviti dijalog između istoka i zapada kako bi se zajedno suprotstaviti globalnim pretnjama.
            Kada je reč o energetici, ruski ambasador je poručio da tu nema granica i "da i Rusi, Srbi, Nemci, Englezi imaju zajedničke interese u oblasti energetike i gasa".

            U okviru današnje konferencije održana je i Panel diskusija o "Restrukturiranju nacionalne gasne kompanije" u kojoj su učestvovali Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Blaženka Mandić, zamenik generalnog direktora JP "Srbijagas", Milan Zdravković, pomoćnik generalnog direktora za ekonomiku i Jovica Budimir, izvršni direktor za investicije. Moderator panela bio je Milan Đukić, izvršni direktor Srbijagasa za pravne, kadrovske i opšte poslove.

            Generalni direktor Srbijagasa potom je prisutnima predstavio "Energetske izazove u 2016. godini, a na kraju današnje konferencije najzaslužnijim radnicima Srbijagasa, u znak jubileja, dodeljena su prigodna priznanja.

           Prezentacije generalnog direktora „Srbijagasa" Dušana Bajatovića možete preuzeti sa sledećih linkova:
10 godina nacionalne gasne kompanije
Energetski izazovi u 2016.

           U okviru obeležavanja jubileja – 10 godina JP „Srbijagas“ pripremljen je i specijalni video zapis pod nazivom „Srbijagas – Naši uspesi“, koji možete da pogledate ovde


Beograd, 01.10.2015.                                                     Služba za odnose s javnošću i marketing