A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

15.12.2016 |

Менаџмент Србијагаса учествовао у раду „Економист“ конференције „Свет у 2017“

Благи опоравак цене гаса у 2017. години

            У Дому Народне скупштине Републике Србије данас је, у организацији новосадске „Color Press Grupе“, одржана традициона конференција „The Economist:" - Свет у 2017. години. Скуп је званично отворио председник Владе Републике Србије Александар Вучић, који је присутнима, међу којима су, поред амбасадора водећих светских земаља и привредника Србије и региона, били и представници пословодства ЈП „Србијагас“, поручио да „нико не треба да буде забринут за будућност Србије, јер она има стабилну економску ситуацију, засновану на уређеним јавним финансијама“. Учесницима конференције у уводном делу обратили су се и председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић, као и министри Ана Брнабић и Александар Вулин.
           Учествујући у раду сесије „Profesional View: Енергетска будућност региона у 2017. години“, саветник генералног директора ЈП „Србијагас“ Драгиша Мартиновић је истакао да је 2016. година још једна тешка година за енергетски сектор праћен смањивањем прихода, инвестиција и падом профита. Када је реч о цени гаса, после четири година пада, како је рекао, она ће идуће године доживети благи опоравак, будући да ће просечна набавна цена природног гаса у 2016. години износити 144 долара, док би у 2017. она требало да буде на нивоу од 164 долара.
            -За сада нема јефтинијег гаса од оног који од руског Гаспрома набавља Јавно предузеће „Србијагас“. То потврђују подаци о кретању цене гаса идуће године у Европи и код нас. Наиме, цена гаса у гасном хабу у Аустрији у јануару 2017. године износиће 183 долара, а ми ћемо тај енергент од руског партнера набављати за 158 долара. Ако гледамо још даље, дакле у зимској сезони 2017/18 просечна цена у Европи достићи ће 191 долар, а очекивана набавна цена по којој ће Србијагас куповати тај енергент биће 165 долара. Јасно је да због свега тога нема већег интересовања трговаца за тржиште Републике Србије, истакао је Драгиша Мартиновић.
           Он је, такође, напоменуо да су ниже цене гаса у периоду после 2012. године имале позитиван тренд на потрошњу гаса која је у порасту из године у годину. Наставак рада у петрохемијском комплексу и старт друге пећи смедеревске Железаре позитивно ће утицати на потрошњу и у 2017. години. Гаспром и даље има званичан став да после 2019. године неће бити закупа капацитета кроз територију Украјине, рекао је Драгиша Мартиновић и напоменуо да је ова руска компанија добила сагласност од Европске комисије и Немачког регулатора да користи 50% капацитета гасовода ОПАЛ, без права приступа трећих лица као и могућност да закупи додатне капацитете и преко 50% уколико нема заинтересованих трећих страна.
           С друге стране, како је истакао, када се анализирају потенцијали и тржишта суседних земаља, зна се да Румунија од 2015. године има већу производњу гаса него потрошњу и да, уколико се потврде количине у новим налазиштима, та земља може да постане извозник гаса у количинама од 2-4 милијарде у периоду од 2018-2019 године.
У случају прекида гаса преко Украјине, Мађарска нема довољно транспортних капацитета ни за своје потребе и окреће се новим инвестицијама у транспортни систем. Бугарска је, као што је познато, најавила да постаје регионални хаб, а интерконекција Србије са том земљом и даље чека на одговор по питању финасирања. Ми решење видимо у изградњи нових складишних капацитета. С тим у вези, очекује се да до краја ове године, дакле у наредних 15-так дана буде донета одлука о проширењу Подземног складишта гаса у Банатском Двору, рекао је учесницима конференције „Свет у 2017.“ Драгиша Мартиновић.
           Иначе, данашњој „Економист“ конференцији у Београду, у име пословодства Србијагаса, присуствовали су заменица генералног директора Блаженка Мандић, помоћник генералног директора за економику Милан Здравковић, као и извршни директори Јовица Будимир, Милан Ђукић, Љиљана Вудраковић и Драган Вучур.

Београд, 15. децембра 2016. године                 Служба за односе с јавношћу и маркетинг