A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

02.03.2017 |

Србијагас од данас на сајамској манифестацији "Међународни дани енергетике и инвестиција"

Директор Србијагаса, заједно са Министром енергетике и представницима покрајинске Владе и ЦЕДЕФ-а, посетио штанд Србијагаса

           Јавно предузеће „Србијагас“ од данас учествује на дводневној сајамској манифестацији „Међународни дани енергетике и инвестиција“, који се шести пут одржавају на Новосадском сајму. На штанду Србијагаса, генерални директор компаније Душан Бајатовић, разговарао је са републичким министром за рударство и енергетику Александром Антићем, као и са потпредседником покрајинске Владе Ђорђем Милићевићем, секретаром за енергетику и минералне сировине АП Војводине Ненадом Грбићем и генералним директором Новосадског сајма Слободаном Цветковићем, који су обишли излагаче након свечаног отварања сајма.
           Министар Антић рекао је овом приликом да су „Међународни дани енергетике“ право место на ком могу да се размене информације и искуства из наведених области, али и да је Влада Републике Србије бесповратним средствима помогла изградњу енергетски ефикасних објеката у локалним срединама и да у Србији постоје капацитети за производњу 24% енергије из обновљивих извора енергије, те да ће то учешће до 2020. године бити повећано за још три процента. Србија је, истакао је Антић, после три деценије поново почела да гради велике енергетске објекте.
           Потпредседник покрајинске Владе Ђорђе Милићевић симболичним пресецањем врпце прогласио је ову сајамску манифестацију отвореном, а новинарима је рекао да је за пројекте из области енергетике, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, Влада Војводине у Буџету издвојила 175 милиона динара бесповратних средстава и још додатних 90 милиона преко Управе за капитална улагања.
           Свечаном отварању присуствовали су и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, као и представници Централно европског форума за развој-ЦЕДЕФ-а, који су, иначе, поред Новосадског сајма и ресорног покрајинског секретаријата, и уз партнерство Града Новог Сада, један од организатора ове манифестације.
           Учествујући у раду Свечане Пленарне конференције, под називом „Стратегија развоја енергетике“, извршни директор за инвестиције ЈП „Србијагас“ Јовица Будимир говорио је о будућим инвестиционим пројектима националне гасне компаније, који ће осигурати стабилност снабдевања нашег тржишта природним гасом, и притом посебно истакао значај проширења подземног складишта гаса у Банатском Двору, као и интерконекција, пре свега оне са Бугарском, али и са Румунијом, Хрватском и другим земљама. Поред њега, на овој сесији говорили су и државна секретарка у републичком Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић, покрајински секретар за енергетику Ненад Грбић, представник Секретаријата Енергетске заједнице Предраг Грујичић, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, члан Савета Агенције за енергетику (АЕРС) Љиљана Хаџибабић, директор Берзе електричне енергије (SEEPEX) Милош Младеновић и председник Удружења Биогас Србија Данко Вуковић.
           У оквиру „Међународних дана енергетике и инвестиција“ предвиђен је читав низ стручних панел дискусија и конференција, а поред подстицања пословних контаката и сарадње у енергетском и сектору локалног развоја, циљ ове манифестације јесте и да омогући упознавање потенцијалних инвеститора са могућим пројектима, а самим тим да стимулише веће инвестирање у тим областима, као и да представи напредне технологије и облике финансирања енергетских пројеката.

Нови Сад, 02.03.2017. године                              Служба за односе с јавношћу и маркетинг