A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

18.10.2017 |

Душан Бајатовић поклонио Сергеју Шојгуу један од најстаријих уџбеника географије "Кратка питања из старе и нове географије" Јохана Хибнера

Саопштење ЈП "Србијагас" Нови Сад

              Председник Савета Развојног центра Руског географског друштва у Србији и генерални директор Јавног предузећа „Србијагас“ ДУШАН БАЈАТОВИЋ поклонио је данас у Москви председнику тог друштва, руском министру одбране СЕРГЕЈУ ШОЈГУУ књигу „Кратка питања из старе и нове географије“, немачког географа, историчара, педагога и генеалога Јохана Хибнера. Ово вредно дело вероватно је најстарији уџбеник географије из периода раног просветитељства, а извесно са највећим бројем издања – чак 36 и преводом на све европске језике.
              Примерак, који је Душан Бајатовић уручио Сергеју Шојгуу, је писан руком, а његове димензије су 230 са 190 милиметара. На књизи је истакнуто уцртан монограм династије Романов.
              -Ово је рукописна књига на руском језику. Као преписивач је потписан јеромонах Никодим. Рад на овом примерку књиге је завршен 1774. године за време владавине Катарине Велике. Вероватно се рукопис нашао у Србији заједно са емигрантима из Русије, а касније у антикварници. Купио ју је колекционар из Сарајева Дејан Спајић и поклонио Развојном центру Руског географског друштва у Србији, казао је Бајатовић уједно изразивши наду да ће ова реликвија заузети достојно место у библиотеци Руског географског друштва у Санкт Петербургу.
              Обраћајући се присутнима на састанку „Медија клуба“ Руског географског друштва, генерални директор Србијагаса и председник Савета РГО у Србији Душан Бајатовић, рекао је и то да је искрено захвалан Руском географском друштву на позиву да учествује у заседању овог форума, али и да је за време рада Центра РГО, остварен низ пројеката усмерених на популаризацију рада Руског географског друштва у Србији и суседним земљама, као и ширење верних података о историји, култури и географији Русије. Ту је набројао изложбу победника и финалиста фото конкурса „Најлепша земља“ у Београду, Новом Саду, Смедереву и Бања Луци, а одржан је 18. Међународни фестивал археолошких филмова у Београду. Центар је недавно учествовао и у организацији и одржавању Географске олимпијаде за ученике, на којој је учествовало 160 ђака из 41 земље света, подржавајући руску екипу, а као приоритетне правце у раду, Центар је зацртао организацију студентских размена, које су већ заживеле.
               -Центар подржава партнерске односе с руским организацијама које раде на територији Србије, са Руским домом и Руским хуманитарним центром у Нишу. У најскорије време наш задатак је да одржимо Географски дикатат у Србији, као и да припремимо и организујемо такмичење српских ученика у знању географије Русије, а најбоље ћемо наградити путовањем у Русију на рачун Центра. Ту су и такмичења студената балканског региона са циљем да добију право учешћа у волонтерским програмима РГО 2018. године. Један од праваца рада Центра је и обнова и очување руског културног и историјског наслеђа у Србији, као и у суседним земљама, истакао је Душан Бајатовић и уједно напоменуо да се у оквиру тих активности ради на скупљању ретких руских књига како црквеног тако и образовног карактера.
              Руско географско друштво основано је 1845. године по налогу цара Николаја Првог Романова, а главни циљ организације су експедиције, истраживање и образовање. Данас ова непрофитна организација има око 20 хиљада чланова у Русији и иностранству. Од 2009. године Руским географским друштвом председава Сергеј Шојгу, а формиран је и САвет покровитеља којим председава председник Русије ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН. Србија је постала друга земља где је отворено Представништво Руског географског друштва, у октобру прошле године, док је ове године формиран и Покровитељски савет.
Нови Сад, 18. октобар 2017. године                   Служба за односе с јавношћу и маркетинг