A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

29.05.2013 | Дивчибаре

Јужни ток и реструктурирање Србијагаса главне теме првог дана рада скупа "ГАС 2013"

Приказом тренутног стања пројекта Јужни ток отпочео је традиционални Научно стручни скуп о гасу и гасној техници "ГАС 2013". ...

Приказом тренутног стања пројекта Јужни ток отпочео је традиционални Научно стручни скуп о гасу и гасној техници "ГАС 2013". Овогодишња тродневна гасна конференција, у организацији Удружења за гас Србије, одржава се у хотелу "Дивчибаре" на Дивчибарама. Скуп је званично отворио председник Скупштине Удружења за гас Саша Илић, а први уводни реферат о реализацији пројекта Јужни ток присутнима је изложио извршни директор за инвестиције Србијагаса Јовица Будимир.

Он је истакао да ће главни пројекат за изградњу тог гасовода бити завршен до краја јуна и да ће то омогућити да изградња Јужног тока почне, као што је и најављено, до краја ове године. Идејни пројекат већ је предат руском партнеру, рекао је Будимир и нарочито истакао да је доношење посебног Закона о Јужном току допринело убрзању потребних процедура. Предстоји решавање имовинско правних послова на траси гасовода кроз Србију која је дуга 422 километра, додао је он. Према његовим речима за сада све тече по плану, а пред нама је велики посао решавања имовинско правних односа за 20.000 парцела. У циљу најбрже реализације тог посла биће ангажовани и стручњаци ван компаније. Наш циљ је да апсолутно све буде урађено, како би изградња гасовода могла да почне до краја ове године, истакао је Јовица Будимир. О транснационалном гасоводу "Јужни ток", као битном елементу развоја гасне привреде Републике Србије, на скупу ГАС 2013 говорио је и др Ненад Ђајић. Он је рекао да ће овај стратешки  пројекат Србији донети велике енергетске, економске и еколошке користи.
Велику пажњу учесника скупа на Дивчибарама привукао је Округли сто у организацији Удружења за гас Србије, а на коме су о "Реорганизацији гасних компанија у складу са директивама Европске уније", говорили представници Министарства енергетике, Јавног предузећа Србијагас, консултантске компаније BCG која више од две године ради на реструктурирању Србијагаса, и то уз финансијску подршку Европске уније, а  чули су се и ставови Агенције за енергетику, компанија из окружења и других заинтересованих предузећа из гасног сектора. На округлом столу  представници Министарства и Србијагаса изнели су овом приликом своје концепте реструктурирања који се у највећем делу поклапају, а њихова је кључна разлика што се планом Министарства, о којем је говорио помоћник министра проф. др Петар Станојевић, после правног раздвајања предлаже корпоративизација и потпуно власничко раздвајање нових компанија, док је предлог Србијагаса, односно консултанске куће, да након финансијске консолидације буде урађено правно раздвајање али у оквиру Србијагас холдинга.
- Гасном сектору је потребно реструктурирање, јер је овакво стање неодрживо, истакао је обраћајући се присутнима извршни директор за комерцијалне послове Србијагаса Драган Вучур. Он је излажући концепт који је усаглашен са консултантском кућом BCG, рекао да је и у овом концепту, као и у плану Министарства, на првом месту финансијска консолидација предузећа која мора бити урађена што пре. Међутим, кључне су разлике између ова два концепта начин финансијске консолидације, период и динамика њеног спровођења, али и то што наш консултант предлаже модел правног раздвајања који је заступљен у готово свим источноевропским земљама, док модел Министарства предлаже форму својинског раздвајања примеренији западноевропским земљама. Ми се слажемо са предлогом и концептом наших консултаната који су предложили правно, а не власничко раздвајање делатности Србијагаса, прецизирао је Вучур. Преко Србијагаса се претходних година водила социјална политика, а захваљујући томе одржана је стабилност и сачувана су радна места у великим привредним субјектима, као што су Азотара Панчево, Петрохемија, Железара, Српска фабрика стакла, Агрожив итд. Он је уједно истакао да ће Србијагас до јануара 2015. испунити све обавезе везане за раздвајање делатности, али је нагласио да је неопходно да Србијагас опстане као јака гасна компанија, која ће  функционисати на тржишним принципима, уз поступно одвајање делатности у оквиру једног јаког холдинга, рекао је Вучур и напоменуо да се од оснивача предузећа, Владе Републике Србије, очекује решавање овог питања.

Учесници скупа сутра настављају рад. После данашњих излагања о улози складиштења у поузданом и флексибилном снабдевању тржишта гасом, као и о квалитету гаса, али и о слободном тржишту с регулаторног аспекта и методологијама за одређивање цена приступа систему за транспорт природног гаса, предстоје ауторски радови о производњи и примени гаса, транспорту и дистрибуцији, течном нафтном гасу, заштити, екологији и стандардима.