A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

25.04.2013 | Београд

Расправу о Србијагасу завршити у оквиру Владе

Расправа о реструктурирању Јавног предузећа „Србијагас“ треба да се врати у оквир Владе Републике Србије и стручне јавности, ...

Расправа о реструктурирању Јавног предузећа „Србијагас“ треба да се врати у оквир Владе Републике Србије и стручне јавности, тако да се она постави на темеље озбиљног интереса да се сачува гасни сектор у земљи. Наша идеја је да Србијагас буде интегрисана компанија формирана на правилима II и III Енергетског пакета, национални бренд који је инвестиционо способан и финансијски консолидован, истакао је генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић на данашњој конференцији за новинаре у Београду. Ова врста кампање, која се против Србијагаса води у медијима, наноси огромну штету репутацији не само компаније, него и Републике Србије, те ја у њој од данас више не желим да учествујем, додао је Бајатовић.

Полазне основе за реорганизацију ЈП Србијагас, које је недавно представило Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине, слаби финансијску позицију Србијагаса и заправо гура компанију у стечај. Поред тога, овај модел може да угрози стабилност снабдевања домаћег тржишта гасом, али и да створи низ проблема у реализацији гасовода Јужни ток, оценио је генерални директор Србијагаса. Због тога се он, писменим путем, обратио председнику Републике, премијеру и првом потпредседнику Владе, како би јавна расправа о предлогу реструктурирања Србијагаса била враћена у Владу и стручну јавност, а не да буде предмет медијских написа и једне медијске сатанизације државне гасне компаније и њега лично.
Директор Србијагаса је на конференцији за новинаре истакао да ово предузеће већ две године ради план реструктурирања предузећа са стручњацима Европске комисије и консултантском кућом БСГ, као и да је у тај посао укључена и синдикална организација Србијагаса. Циљ јесте интегрисана, финансијски консолидована компанија, у којој ће бити подељене делатности, али у оквиру „Србијагас“ холдинга. Модели су само на први поглед слични. План Министарства је да се из Србијагаса у Трансгас пребаце здрава предузећа, а да у а.д. Србијагас остане оно што лоше послује и што ће га гурнути у стечај. Србијагас нема никакву шансу да преживи уз предложени план Министарства, казао је Бајатовић наводећи при том пример друге фазе, која предвиђа издвајање транспортног система већ до краја ове године, док је исти тај посао у другим земљама централне и источне Европе трајао 12 до 18 месеци.
 – Предлог Министарства изгледа као легализација бесправно подигнутих објеката, по сваку цену одмах и хитно реструктурирати Србијагас, без обзира што ефекти тог документа нису до краја јасни, а последице могу бити озбиљне, рекао је новинарима директор Бајатовић. Поред временског оквира, који је апсолутно нереалан, предложено правно раздвајање има и крајње необичне поставке, попут тога да буџет Трансгаса утврђује Србијагас, али Србијагас не поседује нити управља Трансгасом. Такође, наставио је Бајатовић, уколико не постоји компензација за Транспортни систем, Србијагас ће значајно ослабити са финансијске тачке, па ће исказати око 20 милиона евра губитка у годишњем приходу из пословања, 70 милиона евра губитка у нето капиталу и око 160 милиона евра губитка у дугорочној активи, појаснио је директор Србијагаса. Он је илустровао и тренутну финансијску позицију, рекавши да кредитна задужења компаније износе 1,056 милијарди евра, од чега само дуговања према Србијагасу износе 670 милиона. Губитак на супстанци, због нереалне цене, је 300, а према неким проценама, они достижу и 500 милиона евра. Ту су и инвестиције од 150 милиона, затим удео у капиталу повезаних лица, непризнате курсне разлике, позајмице….
- Највећа три проблема у пословању Србијагаса јесу нереална цена гаса, неплаћање и закаснело плаћање гаса, јер има примера да нам поједини купци плаћају на 290 дана, истакао је директор. Мени се лично замера нестручност, а предлаже нам се план који је од свих земаља у централној и источној Европи, у сличној форми, примењен једино у Бугарској, сматра Бајатовић.
                        Данашњој конференцији за новинаре у Прес центру Тањуга у Београду присуствовали су извршни директори ЈП Србијагас и сарадници генералног директора, као и председник Јединствене синдикалне организације предузећа. Илустративна презентација, коју је директор представио новинарима, имала је назив: Србијагас! Ко је за?
 
 ДРУГИ ПИШУ:
www.021.rs

Сукоб Јужног тока и противника изградње

План реструктурирања Србијагаса који је предочило Министарство енергетике гура ту компанију у стечај, може да угрози стабилност снабдевања домаћег тржишта гасом, али и да створи низ проблема у реализацији гасовода "Јужни ток", оцена је генералног директора "Србијагаса" Душана Бајатовића.

Он је упозорио да предлог Министарства енергетике може створити низ правних и политичких проблема у реализацији пројекта гасовода "Јужни ток". Према том плану, у све послове "Србијагаса" уводи се туторство Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), а то подразумева и одређене политичке услове, рекао је он.

"Новац ЕБРД обично прате политички услови. Неки од тих услова би могли потенцијално да угрозе Јужни ток", оценио је Бајатовић и додао да није сигуран да ће руски партнер "Гаспром" радо гледати на те услове. Према његовим речима, руске банке у овом моменту у целини желе да финансирају пројекат "Јужни ток", што значи да су преузеле и највећи ризик и да то не сме да се доведе у питање.

Бајатовић је казао и да није против реструктурирања "Србијагаса", али се не слаже са планом који је предложило Министарство енергетике, као и да је од надлежних већ затражио да се јавна расправа о том предлогу врати у владу и стручну јавност, а не да буде предмет медијских написа. Он је истакао да "Србијагас" већ две године ради план реструктурирања и да су у тај програм укључени синдикати, а циљ је интегрисана, финансијски консолидована компанија, у којој ће бити подељене делатности, али под капом "Србијагаса". Према његовим речима, план Министарства енергетике предвиђа да се из "Србијагаса" у "Трансгас" пребаце здрава предузећа, а да у "Србијагасу" остану фирме које лоше послују, што ће га гурнути у стечај.

Бајатовић је нагласио да је "Србијагас" национални бренд Србије и да треба то и да остане, али да ни ова влада није променила став према тој компанији, већ и даље води социјалну политику. Указао је да су највећа три проблема у пословању "Србијагаса" - нереална цена гаса, неплаћање и закаснело плаћање за годину дана, јер има примера да поједине јавне институције са плаћањем касне и по 270 дана. Он је прецизирао да је пословни губитак "Србијагаса" за прошлу годину 12 милијарди динара, финансијски губитак три милијарде динара, а остали губици 20 милијарди динара.