A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

06.10.2012 | Стара Пазова

Србијагас има потенцијал за пројекте који вреде више милијарди евра

Јавно предузеће „Србијагас“ је већ четири године једна од најважнијих полуга преко које се чува социјална стабилност у Србији. И ...

Јавно предузеће „Србијагас“ је већ четири године једна од најважнијих полуга преко које се чува социјална стабилност у Србији. И поред вишегодишње неадекватне цене природног гаса, ми смо успели да сачувамо компанију, њену имовину и раднике, као и уложени капитал у свим оним предузећима која су данас државна, а која су пре тога била лоше приватизована, попут Азотаре у Панчеву, Српске фабрике стакла у Параћину, Метанолско сирћетног комплекса у Кикинди, рекао је генерални директор Душан Бајатовић на прослави седме годишњице постојања ЈП "Србијагас", која је уприличена у Спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови. 

Дан предузећа ове године је обележен као Спортски дан запослених „Србијагаса“, у знаку промоције здравог начина живота и спортског духа. Честитајући запосленима на пословним резултатима, директор Србијагаса је истакао да је предузеће за последње четири године четири пута повећало своју тржишну вредност, док је његова књиговодствена вредност увећана за око 180 милиона евра колико је у претходном периоду уложено у разне пројекте од националног до локалног значаја. – Нисмо зауставили развој, пријем нових младих стручњака и напредовање компаније. И оно што је најважније, нисмо зауставили њено тржишно позиционирање у смислу лидерства не само у Србији, него и у регионалним размерама, рекао је Бајатовић и додао да Србијагас није буџетски корисник и да је сав новац који је улаган у предузећа субсидијаре заправо издвајан из текуће ликвидности Србијагаса. Директор је такође подсетио да смо захваљујући активностима Србијагаса, данас у ситуацији да у подземном складишту гаса у Банатском Двору имамо резерве гаса довољне да 60 дана нико у Србији не осети кризу у снабдевању. – Србијагас је данас у стању да испоручи све потребне количине гаса сваком потрошачу, па и онима који нам тај гас не плаћају, додао је Бајатовић.

            Говорећи о пројекту „Јужни ток“ он је истакао да је то тренутно једини гарантовани пројекат у Србији. - Ове недеље смо потписали све економске, техничке и финансијске елементе, тако да ћемо 29. октобра у Москви или овде у Србији, потписати и коначну инвестициону одлуку, што значи да ћемо у децембру ове године заиста почети изградњу Јужног тока у Србији. Наша земља ће тако бити прва у Европи која ће почети да гради копнени део тог гасовода, потврдио је генерални директор Србијагаса захваљујући уједно менаџдменту, сарадницима и нарочито инжењерима Србијагаса који сада воде овај пројекат на територији Србије. Директор је овом приликом говорио и о будућим пројектима, међу којима је навео гасне централе, ново подземно складиште гаса у Српском Итебеју, као и нове видове сарадње са стратешким партнером-компанијом „Гаспром“, попут „Гаспромбанке“ и већ отвореног Согаз осигурања. – Сви ти пројекти, који поред „Гаспрома“ укључују и стратешко партнерство са америчким „General electric“-ом и немачким „Сименсом“, показују да Србијагас има довољно потенцијала и могућности да може да учествује у пројектима који вреде више милијарди долара, закључио је Душан Бајатовић.
Будући да су организатори данашње прославе били Јединствена синдикална организација ЈП „Србијагас“ и Спортски клуб предузећа, присутним спортистима и запосленима Србијагаса, као и гостима, међу којима су били пословни партнери и пријатељи компаније, обратили су се и председник Синдиката Вељко Милошевић и председник Спортског клуба Милан Ђукић.

          

У оквиру данашњег Спортског дана, у којем је учествовало 130 спортиста Србијагаса и око 40 чланова гостујућих екипа, спортско умеће показали су одбојкаши, одбојкашице, фудбалери, кошаркаши и рукометаши, а спортске снаге одмерене су и у стоном тенису, шаху и пикаду. Занимљиво је и то да је током дана одржана и традиционална фудбалска утакмица између екипа менаџмента и синдиката, која је завршена – нерешено 1:1.