A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

24.04.2012 | Баточина, Пожаревац, Аранђеловац

Почела изградња гасовода у Баточини и Пожаревцу, отворена нова ГМРС у Аранђеловцу

Јавно предузеће „Србијагас“ званично је данас, у сарадњи са локалним самоуправама у Баточини и Пожаревцу, као и са стратешким ...

Јавно предузеће „Србијагас“ званично је данас, у сарадњи са локалним самоуправама у Баточини и Пожаревцу, као и са стратешким партнерима на пословима гасификације, отпочело радове на изградњи око 250 километара дистрибутивне гасоводне мреже у општини Баточина и око 300 километара гасовода ниског и 55 километара гасовода средњег притиска у граду Пожаревцу. Такође, извршни директор за инвестиције ЈП „Србијагас“ Јовица Будимир, у присуству представника општине Аранђеловац, симболичним паљењем бакље, означио је почетак рада ГМРС „Орашац“ и прикључног гасовода у том делу Шумадије.

Пројекат гасификације општине Баточина, за који ће Србијагас, као инвеститор обезбедити 8 милиона евра омогућиће прикључак за 4.800 домаћинстава на подручју те општине. У оквиру ове инвестиције биће изграђено и 50 метара гасовода високог притиска, Главна мерно-регулациона станица капацитета 10.000 м3/х, од чега ће 6.000 кубних метара бити усмеравано за потребе широке потрошње, а преосталих 4.000 за индустријске потрошаче, као и једна мерно-регулациона станица за широку потрошњу. Цео овај посао реализује се на основу Уговора о пословно-техничкој сарадњи на гасификацији општине Баточина склопљеног пре мање од месец дана између општине, Србијагаса и стратешког партнера, предузећа „Високоградња инжењеринг“ из Београда. „За Србијагас је нарочито важно што ће се овде градити индустријска зона и што ће свим будућим инвеститорима бити на располагању и природни гас као еколошки најбољи енергент“, рекао је Будимир. Председник општине Баточина Радиша Милошевић захвалио је Србијагасу што је, заједно са локалном самоуправом, започео овај пројекат који ће створити боље услове за потенцијалне инвеститоре, али и даљим ширењем гасоводне мреже, омогућити и то да сва насељена места у овој општини добију гас. Управо захваљујући почетку радова на гасификацији, данас је започела реализација још једног пројекта у Баточини. Наиме, председник општине, у присуству извршног директора за инвестиције ЈП „Србијагас“, потписао је са словеначким партнерима Уговор о изградњи нове фабрике за производњу опреме за шумарство, чији је услов за почетак посла био управо - гас у индустријској зони. Иначе, рок завршетка радова на гасификацији Баточине је крај 2016. године.


Нешто више од месец дана након потписивања Уговора о пословно-техничкој сарадњи са градом Пожаревцем и предузећем Гасинвест из Београда, у том граду данас су свечано отворени радови на изградњи дистрибутивних гасовода средњег притиска, 11 мерно-регулационих станица и око 300 километара мреже широке потрошње. Укупна вредност пројекта је 13 милиона евра, а данас је, у присуству све три стране потписнице поменутог уговора, почела изградња једне од мерно регулационих станица, која ће се налазити на локацији Рециклажног центра у Пожаревцу. „Посебно је задовољство када овако брзо можемо да кренемо у реализацију недавно потписаног уговора. Радови у Пожаревцу обележиће ову грађевинску сезону Србијагаса и ја се надам да ће сви рокови бити испоштовани. У плану је да до краја ове године буде завршен главни гасовод за снабдевање Пожаревца гасом, тако да наша компанија, укључујући тај пројекат, планира  у снабдевање гасом града Пожаревца  да  уложи укупно 20 милиона евра“, истакао је Јовица Будимир. Градоначелник Пожаревца Миодраг Милосављевић изразио је задовољство што ће гасификација грађанима овог града донети бољитак и нови квалитет живота, као и што је локална власт, после вишегодишњих проблема са реализацијом тог посла, заједно са Србијагасом пронашла решење које је добро за све учеснике у том пројекту. Представници извођача радова појаснили су да се због обима пројекта гасификације и његове комплексности, планира фазна реализација гасификације, тако да ће гас стизати сукцесивно у поједине делове града, а рок за комплетну реализацију посла је 36 месеци.


Свечано је данас било и у Аранђеловцу, где је запаљена бакља у Главној мерно-регулационој станици „Орашац“, чиме је означен почетак коришћења гаса у три месне заједнице на овом подручју:Копљари, Стојник и Орашац. Нова станица капацитета 2.500 м3/х изграђена је на основу Уговора о заједничком улагању између ЈП Србијагас и градског јавног предузећа „Гас“ Аранђеловац, потписаног пре две године. Укупна улагања износе 16 милиона динара, од чега је 9 милиона уложио Србијагас, а 7 милиона градски дистрибутер. Између ова два партнера потписан је и Уговор о заједничком улагању у изградњу мерно регулационе станице и прикључног гасовода „Бања“ у Аранђеловцу, вредан око 5 милиона евра, који је данас у згради општине Аранђеловац уручен руководству предузећа „Гас“. Нешто раније тај уговор потписао је генерални диреткор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић. Тим поводом извршни директор за инвестиције Србијагаса Јовица Будимир изјавио је да је општина Аранђеловац један од позитивних примера у Србији у погледу степена гасификованости и сарадње са локалном влашћу на реализацији тог посла, због чега, како је рекао, „ и даље настављамо да радимо заједно“. Председник Скупштине Општине Аранђеловац Никола Обрадовић захвалио је Србијагасу на коректној сарадњи и партнерском односу са локалном самоуправом и њеним јавним предузећем, и нарочито изразио задовољство што ће један крак новог гасовода ићи према новој индустријској зони , али и што ће бити настављена и реализована давнашња идеја да буду гасификована и сва сеоска насеља, како би домаћинства у свим насељеним местима те општине имала могућност коришћења природног гаса.