A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

12.04.2012 | Крагујевац

Гасовод за ФИАТ напредује планираном динамиком

Све обавезе које је преузела Влада Републике Србије по основу Уговора о заједничком инвестиционом улагању са компанијом „ФИАТ“, ...

Све обавезе које је преузела Влада Републике Србије по основу Уговора о заједничком инвестиционом улагању са компанијом „ФИАТ“, Јавно предузеће „Србијагас“ ће у року завршити и изфинансирати, рекао је након обиласка радова на изградњи гасовода високог притиска Баточина-Цветојевац и Цветојевац-Дивостин, генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић. Укупна вредност инвестиције, која поред гасификације Фабрике аутомобила, подразумева и изградњу дистрибутивне гасоводне мреже у граду Крагујевцу, износи 11 милиона евра. 

  Директор Бајатовић обишао је радове у насељеном месту Петровац, где се приводи крају изградња гасовода високог притиска у дужини од 15 километара од Баточине до Цветојевца, као и радове на изградњи дистрибутивног гасовода у градском делу Крагујевца. Он је том приликом изјавио да је преостало да се изгради још 8 километара гасовода средњег притиска, како би фабрика „ФИАТ Аутомобили Србија“ могла да се снабдева природним гасом, јер је познато да су италијанске технологије углавном засноване на коришћењу тог енергента.

- Са поносом желим да кажем да је и „Србијагас“ имао удела у томе да ова велика и значајна фабрика у Крагујевцу сутра може да функционише на најбољи и савремен начин, рекао је Бајатовић честитајући унапред грађанима Крагујевца на скором отварању фабрике. Како је истакао, радови на завршетку свих гасоводних објеката за ФИАТ биће завршени до почетка јула ове године, а Србијагас је већ, у циљу обезбеђења услова за нормално функционисања те фабрике, изградио привремени гасовод, који ће омогућити да она већ сада, када се планира њено званично отварање, може да користи гас.
Извођач радова на изградњи гасовода високог и средњег притиска је предузеће Милениум тим из Београда, а локални део пројекта, који се односи на гасификацију града Крагујевца, изводи локално предузеће „КГ УЗОР“, што је са локалном самоуправом договорено приликом потписивања Уговора о гасификацији.
     Директор Србијагаса истакао је на конференцији за новинаре да је посао гасификације ФИАТ-а раније био поверен приватном предузећу „Партнер инжењеринг“, које је у међувремену банкротирало, тако да је, по налогу Владе Републике Србије, Јавно предузеће „Србијагас“ преузело да у наобично кратком року заврши тај посао. – То показује да је добро када имате овако јаку државну компанију, каква је „Србијагас“, која може да интервенише управо у случајевима када мала и средња предузећа, нису у стању да реализују уговорене обавезе, рекао је Бајатовић и додао да је интерес Србијагаса да инвестира у овај посао и у томе што ће добити једног новог великог потрошача, за кога се зна да је значајан извозник и да ће испоручени гас сигурно плаћати на време.