A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

28.02.2012 | Нови Сад

Делегација "General Electric" у "Србијагасу"

Генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић са сарадницима одржао је данас састанак  са делегацијом ...

Генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић са сарадницима одржао је данас састанак  са делегацијом компаније “General Electric“  поводом анализе могућих заједничких пројеката, а као наставак сарадње започете крајем прошле године приликом посете делегације Јавног предузећа „Србијагас“ Вашингтону и Сајму енергетике.  На састанку су разматране следеће теме:  гасне централе,  магистрални гасоводи, интерконекције према Румунији и Бугарској,  Јужни ток- компресорске станице, подземна складишта гаса у Србији, ЛНГ терминал у Панчеву.  

          Делегација “General Electric” предвођена  г-ђом Carmen Neagu, извршним директором за Европу, изразилa je заинтересованост за сарадњу и учешће у реализацији наведених пројеката. На састанку су анализиране могућности и начини инвестирања, као и позиционирање ове америчке компаније у пројектима за које постоји обострана заинтересованост.
          Делегација “General Electric” презентовала је данас у Новом Саду капацитете и могућности компаније која је присутна у 28 земаља света  и која запошљава више од 300.000 људи, има развијене пројекте у области пројектовања, изградње, управљања и  одржавања енергетских постројења, уређаја и  система, а у региону  је  већ присутна  у Словачкој са компресорским станицама, Румунији са  гасним турбинама, Пољској са гасним и нафтним турбинама и Мађарској са гасним централама.
          Заједнички утисак је да Република Србија,  реализацијом пројеката који су у плану, има велике могућности да постане енергетско чвориште и лидер у региону, те да ће заједнички тимови оба предузећа интензивно радити на реализацији ових пројеката. С тим у вези формирани су заједнички тимови,  који сваки од наведених пројеката треба додатно да разраде у првом кварталу 2012. године.  

 

 

 
Нови Сад, 28.02.2012. године                                            Служба за односе с јавношћу