A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

25.02.2012 | Панчево

Пољопривреда и енергетика су области у које Србија треба да улаже

Генерални директор ЈП „СРБИЈАГАС“ Душан Бајатовић, приликом данашње посете Панчеву разговарао је са руководством ...

Генерални директор ЈП „СРБИЈАГАС“ Душан Бајатовић, приликом данашње посете Панчеву разговарао је са руководством хладњаче „Панчево“ о решавању проблема у којима се ова фабрика нашла и могућностима за производњу и извоз смрзнутог поврћа и свежег воћа на инострана тржишта. Директор Бајатовић састао се и са представницима мањинских заједница које живе у овом делу Баната, Словацима, Македонцима и Ромима, а разговарао је и са члановима Удружења Крајишника из Панчева. На позив тамошњег Удружења одгајивача оваца, директор Србијагаса, заједно са Владиком Банатским Никанором и домаћинима, присуствовао је у Качареву сечењу славског колача, у част овчарске славе Светог Теодора Тирона. 

У разговору са привредницима директор је истакао да су пољопривреда и све индустријске гране које се наслањају на њу, затим енергетика, део хемијске индустрије, као и инфраструктура и сектор услуга, области у које Србија треба да улаже, јер су храна, вода и енергија нешто што ће определити све друштвене и глобалне односе у 21. Веку. Уз прави квалитет и одговарајуће количине, хладњача би могла да учествује у комплетној извозној понуди наше земље, пре свега на руско тржиште, али и на тржиште Европске уније, рекао је Бајатовић директору хладњаче "Панчево" Миленку Ивићу.

„Треба да зауставимо пропадање Србије, лоше приватизације и изађемо из партократског система. Србији требају људи, који ће је водити напред. Решење је у реиндустријализацији Србије, јавно-приватном партнерству, формирању нове праве развојне банке. Што пре треба вратити на дневни ред Закон о задругарству, како би заштитили наше пољопривреднике и ову област производње учинили конкурентном и привлачном за улагање. Србијагас је до сада помогао многим фабрикама, 21 предузеће, које упошљава 12.500 радника је нашло спас захваљујући нашој интервенцији. Велики број њих је овде у Банату, Азотара, Петрохемија, Агрожив, МСК, су само нека од њих. Следеће што овим стратешким фабрикама треба јесу инвестиције и повезивање са стратешким партнерима. Панчево је град који има велике потенцијале. Само инфраструктура којом располажете, без Азотаре и Рафинерије, вредна је око милијарду долара. То не би смело јефтино да се прода“, истакао је Бајатовић. Он је такође присутним привредницима и представницима аграра рекао да и државни капитал треба да буде ефикасан, а не само приватни. Говорећи о великим пројектима који су пред Србијагасом, Бајатовић је навео изградњу гасовода Јужни ток, градњу гасних централа, од којих ће једна бити изграђена управо овде у Панчеву, где се планира и градња речног терминала за регасификацију итд. Директор Србијагаса, на молбу мештана Јабуке, обећао је да ће из сопственог фонда од чланства у Управном одбору Југоросгаса, помоћи реновирање крова тамошње спортске хале.
Након Панчева, а на позив Удружења одгајивача оваца „Банат“, директор Србијагаса присуствовао је сечењу славског колача у част предстојеће славе овчара Светог Теодора Тирона. Заједно са Епископом Банатским Никанором он је банатским овчарима честитао славу и пожелео да наставе ову традицију и да се и надаље са успехом баве сточарском производњом, која је овде у Банату изузетно развијена.