A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

13.10.2014 |

Ускоро усвајање Полазних елемената за план реструктурирања Србијагаса

ЈП Србијагас на Сајму енергетике у Београду

„У наредним данима и недељама Влада Републике Србије требало би да усвоји Полазне основе за план реструктурирања Србијагаса, а то предузеће би од 31. марта идуће године требало да буде модерно организована енергетска компанија у складу са европским принципима, на чији рад неће бити примедби од наших пријатеља из Европе“. Ово је, отварајући Међународне сајмове енергетике и екологије, изјавио републички министар рударства и енергетике Александар Антић. Он је уједно истакао да ће до краја године бити усвојен и нови Закон о енергетици, у ком ће бити имплементиране све мере из Трећег енергетског пакета. – Србија је управо у области енергетике отишла најдаље у процесу придуживања Европској унији, напоменуо је министар, додајући да ће усвајање тог закона омогућити још једну озбиљну инвестицију као што је Трансбалкански енерегетски коридор, који би требало да омогући нову маршруту за пренос енергије на високом напону, од Украјине, Молдавије, преко Србије, па даље ка другим земљама.

Министар је новинарима изјавио да верује да ће током предстојеће посете председника Русије Владимира Путина представници Владе Србије, уколико буде простора, са њим разговарати и о енергетским питањима, пре свега о решавању проблема дуговања Петрохемије, као и о могућности обезбеђивања нижих цена гаса, пре свега за хемијску индустрију.

Након отварања сајма, министар Антић је посетио штанд ЈП „Србијагас“, где је разговарао са председником Надзорног одбора Миливојем Милетићем и представницима менаџмента компаније.

Иначе, на данас отвореним сајмовима енергетике и екологије у Хали 1 Београдског сајма учествује 150 излагача, од чега је четвртина из иностранства. Теме којима су посвецене ове две специјализоване изложбе су: рационално трошење прирордних ресурса, нове методе у очувању и унапређењу животне средине, нови извори енергије, неопходност великих улагања у енергетику, посебно у пројекте који се баве обновљивим изворима енергије.

Београд, 13.10.2014. године                                  Служба за односе с јавношћу и маркетинг