A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

18.04.2016 |

Бајатовић: Биланси Азотаре су УППР-ом очишћени

Конференција за новинаре генералног директора Србијагаса у ХИП-Азотари

           Генерални директор Јавног предузећа „Србијагас“ Душан Бајатовић изјавио је данас приликом радне посете ХИП Азотари Панчево, чији је већински власник са 87% власништва Србијагас, да је ова фабрика усвајањем Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР) крајем 2014. године усвојила јасну визију развоја, а то је консолидација и стабилизација овог стратешког предузећа.
           - Најважније је да се УППР поштује, да се овде реализују одговарајуће инвестиције, да је Азотара раздвојена на два привредна субјекта, односно да је формирано ново привредно друштво Специјална Лука где је 100% власник ЈП „Србијагас“, да имамо добар приступ и однос према радницима који редовно примају плату и који су сви задржани на својим радним местима, и да смо на добром путу да нађемо стратешког партнера, а најпожељнији модел јесте докапитализација уз инвестиције, истакао је обраћајући се новинарима у Панчеву директор Србијагаса Душан Бајатовић.
           Он је нагласио да Азотара може самостално да послује на тржишту, јер она у овом тренутку плаћа редовно све своје обавезе и успева да одржи обим производње на планираном нивоу који за ову годину износи 250.000 тона ђубрива, а идуће године план је да се произведе преко 400.000 тона.
           -Мислим да смо овде у Азотари на добром путу да ова фабрика у наредних годину,
годину и по дана, колико имамо сигурно времена, нађе стратешког партнера, да остане трајни привредни субјекат на српском тржишту, да буде делом извозник и, оно што је најважније, да захваљујући раду Азотаре, можемо да задржимо поприлично контролисаним српско тржиште вештачким ђубривима, и да из тога држава извлачи своју корист, будући да су уштеде за нашу државу, у поређењу са штетом од спекулација увозним ђубривом, на нивоу од 40 до 70 милиона евра годишње. Азотара данас, захваљујући УППР-у, нема нерешених дугова, њени биланси су очишћени, и то је огромна предност за долазак стратешког партнера. Једноставно, овде је УППР, као правна форма, дао одличне резултате, рекао је Бајатовић. Он је потврдио да се разговори о стратешком партнерству воде и са Немцима, и са Италијанима, и са Мађарима, али да су највећи интерес показали руски партнери.
           -Централни проблем Азотаре биће питање снабдевања гасом. Доћи ће вам само онај инвеститор који то може сам да обезбеди или под условом да му ми гарантујемо на дужи рок снабдевање одговарајућим количинама и са одговарајућом ценом гаса. Ту гаранцију даје стратешко партнерство "Србијагаса" и "Гаспрома", истакао је директор.
           Иначе, Душан Бајатовић посетио је данас Азотару, поводом почетка обимних радова на изградњи новог торња у погону КАН-a, вредних десет милиона евра, која би требало да буду завршени до краја октобра 2016. године. Реализацијом ове и преосталих планираних инвестиције биће омогућено повећање капацитета фабрике за 50%, производња по еколошким стандардима, већа енергетска ефикасност, већи асортиман готових производа, бољи квалитет и већа безбедност и бољи услови рада.
           Како је овом приликом речено, од почетка реализације инвестиција предвиђених УППР-ом, па до краја 2016. године, биће реализовано преко 20 милиона евра улагања.
           -Ово је последња тежа година за Азотару, када је реч о времену које она због реконструкције проведе у застоју и са смањеним капацитетом. Са завршетком инвестиција у погон КАН-а биће и завршене све инвестиције због којих је ова фабрика била принуђена на дуже временске застоје. Завршетком свих предвиђених инвестиција, фабрика ће бити у стању да произведе и до 1 милион тона свих врста ђубрива, азотних и комплексних, рекао је у разговору са новинарима заменик генералног директора ХИП Азотаре Миљан Ђуровић.
           Предузеће Специјална Лука, како је истакнуто, већ у овој години очекује да ће пружањем својих услуга остварити приход већи од 1 милион евра. Оно је већ сада у фази реализације пројекта за железнички контејнерски претовар робе које наша предузећа остварују у сарадњи са иностраним партнерима. Ову луку данас користе и Рафинерија Панчево, Петрохемија, Азотара и други привредни субјекти.
           Конференцији за новинаре у Панчеву присуствовали су и председник Надзорног одбора ХИП-Азотаре Слободан Томовић, као и представници синдиката ове фабрике.

Панчево, 18. април 2016. године                         Служба за односе с јавношћу и маркетинг