A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

15.12.2016 |

Menadžment Srbijagasa učestvovao u radu „Ekonomist“ konferencije „Svet u 2017“

Blagi oporavak cene gasa u 2017. godini

           U Domu Narodne skupštine Republike Srbije danas je, u organizaciji novosadske „Color Press Grupe“, održana tradiciona konferencija „The Economist" - Svet u 2017. godini. Skup je zvanično otvorio predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisutnima, među kojima su, pored ambasadora vodećih svetskih zemalja i privrednika Srbije i regiona, bili i predstavnici poslovodstva JP „Srbijagas“, poručio da „niko ne treba da bude zabrinut za budućnost Srbije, jer ona ima stabilnu ekonomsku situaciju, zasnovanu na uređenim javnim finansijama“. Učesnicima konferencije u uvodnom delu obratili su se i predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković, kao i ministri Ana Brnabić i Aleksandar Vulin.
          Učestvujući u radu sesije „Profesional View: Energetska budućnost regiona u 2017. godini“, savetnik generalnog direktora JP „Srbijagas“ Dragiša Martinović je istakao da je 2016. godina još jedna teška godina za energetski sektor praćen smanjivanjem prihoda, investicija i padom profita. Kada je reč o ceni gasa, posle četiri godina pada, kako je rekao, ona će iduće godine doživeti blagi oporavak, budući da će prosečna nabavna cena prirodnog gasa u 2016. godini iznositi 144 dolara, dok bi u 2017. ona trebalo da bude na nivou od 164 dolara.
           -Za sada nema jeftinijeg gasa od onog koji od ruskog Gasproma nabavlja Javno preduzeće „Srbijagas“. To potvrđuju podaci o kretanju cene gasa iduće godine u Evropi i kod nas. Naime, cena gasa u gasnom habu u Austriji u januaru 2017. godine iznosiće 183 dolara, a mi ćemo taj energent od ruskog partnera nabavljati za 158 dolara. Ako gledamo još dalje, dakle u zimskoj sezoni 2017/18 prosečna cena u Evropi dostići će 191 dolar, a očekivana nabavna cena po kojoj će Srbijagas kupovati taj energent biće 165 dolara. Jasno je da zbog svega toga nema većeg interesovanja trgovaca za tržište Republike Srbije, istakao je Dragiša Martinović.
           On je, takođe, napomenuo da su niže cene gasa u periodu posle 2012. godine imale pozitivan trend na potrošnju gasa koja je u porastu iz godine u godinu. Nastavak rada u petrohemijskom kompleksu i start druge peći smederevske Železare pozitivno će uticati na potrošnju i u 2017. godini. Gasprom i dalje ima zvaničan stav da posle 2019. godine neće biti zakupa kapaciteta kroz teritoriju Ukrajine, rekao je Dragiša Martinović i napomenuo da je ova ruska kompanija dobila saglasnost od Evropske komisije i Nemačkog regulatora da koristi 50% kapaciteta gasovoda OPAL, bez prava pristupa trećih lica kao i mogućnost da zakupi dodatne kapacitete i preko 50% ukoliko nema zainteresovanih trećih strana.
          S druge strane, kako je istakao, kada se analiziraju potencijali i tržišta susednih zemalja, zna se da Rumunija od 2015. godine ima veću proizvodnju gasa nego potrošnju i da, ukoliko se potvrde količine u novim nalazištima, ta zemlja može da postane izvoznik gasa u količinama od 2-4 milijarde u periodu od 2018-2019 godine. U slučaju prekida gasa preko Ukrajine, Mađarska nema dovoljno transportnih kapaciteta ni za svoje potrebe i okreće se novim investicijama u transportni sistem. Bugarska je, kao što je poznato, najavila da postaje regionalni hab, a interkonekcija Srbije sa tom zemljom i dalje čeka na odgovor po pitanju finasiranja. Mi rešenje vidimo u izgradnji novih skladišnih kapaciteta. S tim u vezi, očekuje se da do kraja ove godine, dakle u narednih 15-tak dana bude doneta odluka o proširenju Podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, rekao je učesnicima konferencije „Svet u 2017.“ Dragiša Martinović.
           Inače, današnjoj „Ekonomist“ konferenciji u Beogradu, u ime poslovodstva Srbijagasa, prisustvovali su zamenica generalnog direktora Blaženka Mandić, pomoćnik generalnog direktora za ekonomiku Milan Zdravković, kao i izvršni direktori Jovica Budimir, Milan Đukić, Ljiljana Vudraković i Dragan Vučur.

Beograd, 15. decembra 2016. godine                        Služba za odnose s javnošću i marketing