A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

30.05.2013 | Amsterdam

Počeo Evropski biznis kongres u Amsterdamu

Izgradnja gasne infrastrukture, velikih projekata poput Severnog i Južnog toka, u funkciji je sve veće potrošnje gasa, ali i opšteg ekonomskog razvoja evropskih zemalja. Upravo o toj temi, i to u nešto širem ...

Izgradnja gasne infrastrukture, velikih projekata poput Severnog i Južnog toka, u funkciji je sve veće potrošnje gasa, ali i opšteg ekonomskog razvoja evropskih zemalja. Upravo o toj temi, i to u nešto širem kontekstu, pod nazivom „Budućnost evropskog tržišta gasa“, biće reči danas i sutra na Evropskom biznis kongresu, koji se održava u Amsterdamu. Skupom predsedava predsednik Uprave Gasproma Aleksej Miler, a među prisutnima je i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Potrošnja gasa u evropskim zemljama raste, i to do 15 odsto godišnje. Zbog toga je neophodna izgradnja gasne infrastrukture. Pored "Severnog toka" koji je već u funkciji, "Južni tok" može popuniti nedostatak gasa i povezati potrošače u Evropi sa najvećim gasnim nalazištima. Pored gradnje gasovoda i skladišta gasa su tema kongresa u Amsterdamu, kao i finansiranje tih investicija i njihov uticaj na evropsko energetsko tržište.

Evropski bisznis kongres okuplja više od 130 najznačajnijih energetskih kompanija i finansijskih institucija. Među članicama je i srpski "Srbijagas", a ove godine prisutno je i preduzeće "Južni tok transport". Reč je o velikim investicijama koje se mere milijardama evra, tako da stručnjaci smatraju da izgradnja gasne infrastukture može da pokrene finansijsko tržište u evropskim zemljama i otvori nova radna mesta. U tome je veoma važan dogovor Rusije i Evropske unije ne samo oko "Južnog toka" već i o gasnoj prekograničnoj infrastrukturi, jer će garantovati investicije za transport gasa do evropskih potrošača.