A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

13.05.2013 | Novi Sad

Imamo sve uslove za početak gradnje Južnog toka

U Novom Sadu je potpisan Ugovor o izradi izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene - transancionalnog gasovoda „Južni tok“ kroz Republiku Srbiju, kojim se stvaraju uslovi da se izbegne dugotrajna procedura i skrati ...

U Novom Sadu je potpisan Ugovor o izradi izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene - transancionalnog gasovoda „Južni tok“ kroz Republiku Srbiju, kojim se stvaraju uslovi da se izbegne dugotrajna procedura i skrati put do građevinske dozvole za izgradnju ovog strateškog gasovodnog objekta. Ugovor su potpisali direktor preduzeća „South Stream d.o.o.“ Novi Sad Dušan Bajatović i v.d. direktora Republičke agencije za prostorno planiranje mr Dragan Dunčić.

Obraćajući se novinarima direktor Bajatović je rekao da nakon potpisivanja ovog dokumenta, imamo sve neophodne ugovore za početak izgradnje Južnog toka krajem ove godine, i to, kako je pojasnio, u smislu polaganja prvih cevi, a ne postavljanja kamena temeljca. – Ovim ugovorom koji smo danas potpisali, zahvaljujući tome što smo želeli da se sve procedure rade apsolutno po zakonu, mi smo praktično rešili sve probleme. Srbijagas je predao idejni projekat Južnog toka, on je dobro ocenjen, a do 30. juna biće predat i generalni projekat. Vrlo brzo će biti raspisani tenderi za nabavku cevi i kompresora. Prema tome, uz sve one druge poslove koji su radjeni, poput geodezije, deminiranja, obilaska  deonica, ekologije itd., mi smo praktično stvorili sve uslove da se na jesen može razgovarati i o tome da Južni tok dobije i građevinsku dozvolu, istakao je Bajatović.
On je novinarima predstavio trasu gasovoda, koja je, kako je rekao, u potpunosti definisana. Ulaz Južnog toka je kod Zaječara, trasa je podeljena u četiri deonice, jedno odvajanje će biti kod Paraćina, gasovod će potom ići pored Smedereva, Beograda i Pančeva, prolaziće kroz Vojvodinu i prema Mađarskoj izaći kod Sombora, odnosno kod Bačkog Brega. Krak prema Hrvatskoj odvajaće se kod Gospođinaca, a kod Beograda prema Republici Srpskoj. Kapaciteti i jenog i drugog odvojka su oko dve milijarde kubnih metara godišnje, pojasnio je direktor srpskog dela Južnog toka. Sa potpisivanjem ovog ugovora, zahvaljujući saradnji sa Vladom Republike Srbije, kao i sa nadležnim ministarstvima, mi u ovom momentu imamo sve elemente da idemo ka građevinskoj dozvoli za Južni tok, rekao je Bajatović.
 
Mr Dragan Dunčić, v.d. direktora Agencije za prostorno planiranje Republike Srbije izjavio je novinarima da se izmenama i dopunama Prostornog plana područja posebne namene pristupilo nakon višemesečnih priprema, koje su trajale od početka ove godine. On je podsetio da je Vlada Republike Srbije usvojila taj plan i donela poseban Zakon koji omogućava realizaciju projekta Južni tok i da su se početkom godine stvorili precizniji projektantski i drugi uslovi da se plan dopuni krakovima ka Republici Hrvatskoj i Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. - Značaj ovog dokumenta ogleda se u tome što će on omogućiti preduzećima „South Stream“ i „Srbijagasu“ da na 75 lokacija na trasi od oko 600 kilometara reši imovinsko-pravne odnose i pristupne puteve zajedno sa elektroenergetskim kablovima, koji će omogućiti napajanje strujom nadzemnih objekata na trasi gasovoda. Republička agencija, zajedno sa drugim institucijama i obrađivačima uradiće ovaj posao u kratkom roku, u sledećih 90 dana. Dokument koji smo danas potpisali omogućiće da se na 75 lokacija u više od 50 opština izbegnu dugotrajne procedure izrade planova detaljne regulacije ili urbanističkih projekata za nadzemne objekte i pristupne puteve, što predstavlja izuzetno visok standard, koji ima retko koja zemlja u Evropi, rekao je direktor Agencije za prostorno planiranje dodajući da će sve ovo omogućiti da na jesen dođemo do lokacijskih, a potom i do građevinskih dozvola i da će tako Srbija Južni tok, sasvim izvesno, početi da gradi sa građevinskom dozvolom.
Ovom prilikom je rečeno da je Agencija, zajedno sa preduzećima Srbijagas i South Stream od juna prošle godine ušla u ovaj projekat i da se istovremeno krenulo sa izradom prostornog plana područja posebne namene, izradom generalnog projekta i prethodne studije opravdanosti, kao i idejnog i glavnog projekta. To se do sada u Srbiji nije radilo ni za jednu običnu kuću, a ne za ovako strateški važne projekte kakav je Južni tok, istakao je u izjavi za medije Dragan Dunčić.