A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

25.04.2013 | Beograd

Raspravu o Srbijagasu završiti u okviru Vlade

Rasprava o restrukturiranju Javnog preduzeća „Srbijagas“ treba da se vrati u okvir Vlade Republike Srbije i stručne javnosti, tako da se ona postavi na temelje ozbiljnog interesa da se sačuva gasni sektor u zemlji. Naša ...

Rasprava o restrukturiranju Javnog preduzeća „Srbijagas“ treba da se vrati u okvir Vlade Republike Srbije i stručne javnosti, tako da se ona postavi na temelje ozbiljnog interesa da se sačuva gasni sektor u zemlji. Naša ideja je da Srbijagas bude integrisana kompanija formirana na pravilima II i III Energetskog paketa, nacionalni brend koji je investiciono sposoban i finansijski konsolidovan, istakao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu. Ova vrsta kampanje, koja se protiv Srbijagasa vodi u medijima, nanosi ogromnu štetu reputaciji ne samo kompanije, nego i Republike Srbije, te ja u njoj od danas više ne želim da učestvujem, dodao je Bajatović.

Polazne osnove za reorganizaciju JP Srbijagas, koje je nedavno predstavilo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, slabi finansijsku poziciju Srbijagasa i zapravo gura kompaniju u stečaj. Pored toga, ovaj model može da ugrozi stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta gasom, ali i da stvori niz problema u realizaciji gasovoda Južni tok, ocenio je generalni direktor Srbijagasa. Zbog toga se on, pismenim putem, obratio predsedniku Republike, premijeru i prvom potpredsedniku Vlade, kako bi javna rasprava o predlogu restrukturiranja Srbijagasa bila vraćena u Vladu i stručnu javnost, a ne da bude predmet medijskih napisa i jedne medijske satanizacije državne gasne kompanije i njega lično.
Direktor Srbijagasa je na konferenciji za novinare istakao da ovo preduzeće već dve godine radi plan restrukturiranja preduzeća sa stručnjacima Evropske komisije i konsultantskom kućom BSG, kao i da je u taj posao uključena i sindikalna organizacija Srbijagasa. Cilj jeste integrisana, finansijski konsolidovana kompanija, u kojoj će biti podeljene delatnosti, ali u okviru „Srbijagas“ holdinga. Modeli su samo na prvi pogled slični. Plan Ministarstva je da se iz Srbijagasa u Transgas prebace zdrava preduzeća, a da u a.d. Srbijagas ostane ono što loše posluje i što će ga gurnuti u stečaj. Srbijagas nema nikakvu šansu da preživi uz predloženi plan Ministarstva, kazao je Bajatović navodeći pri tom primer druge faze, koja predviđa izdvajanje transportnog sistema već do kraja ove godine, dok je isti taj posao u drugim zemljama centralne i istočne Evrope trajao 12 do 18 meseci. – Predlog Ministarstva izgleda kao legalizacija bespravno podignutih objekata, po svaku cenu odmah i hitno restrukturirati Srbijagas, bez obzira što efekti tog dokumenta nisu do kraja jasni, a posledice mogu biti ozbiljne, rekao je novinarima direktor Bajatović. Pored vremenskog okvira, koji je apsolutno nerealan, predloženo pravno razdvajanje ima i krajnje neobične postavke, poput toga da budžet Transgasa utvrđuje Srbijagas, ali Srbijagas ne poseduje niti upravlja Transgasom. Takođe, nastavio je Bajatović, ukoliko ne postoji kompenzacija za Transportni sistem, Srbijagas će značajno oslabiti sa finansijske tačke, pa će iskazati oko 20 miliona evra gubitka u godišnjem prihodu iz poslovanja, 70 miliona evra gubitka u neto kapitalu i oko 160 miliona evra gubitka u dugoročnoj aktivi, pojasnio je direktor Srbijagasa. On je ilustrovao i trenutnu finansijsku poziciju, rekavši da kreditna zaduženja kompanije iznose 1,056 milijardi evra, od čega samo dugovanja prema Srbijagasu iznose 670 miliona. Gubitak na supstanci, zbog nerealne cene, je 300, a prema nekim procenama, oni dostižu i 500 miliona evra. Tu su i investicije od 150 miliona, zatim udeo u kapitalu povezanih lica, nepriznate kursne razlike, pozajmice….
- Najveća tri problema u poslovanju Srbijagasa jesu nerealna cena gasa, neplaćanje i zakasnelo plaćanje gasa, jer ima primera da nam pojedini kupci plaćaju na 290 dana, istakao je direktor i dodao:  - Meni se zamera nestručnost a predlaže nam se plan koji je od svih zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi, u sličnoj formi, primenjen jedino u Bugarskoj, smatra Bajatović.
            Današnjoj konferenciji za novinare u Pres centru Tanjuga u Beogradu prisustvovali su izvršni direktori JP Srbijagas i saradnici generalnog direktora, kao i predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije preduzeća. Ilustrativna prezentacija, koju je direktor predstavio novinarima, imala je naziv: Srbijagas! Ko je za?
 
DRUGI PIŠU:
www.021.rs
 
Sukob Južnog toka i protivnika izgradnje
Plan restrukturiranja Srbijagasa koji je predočilo Ministarstvo energetike gura tu kompaniju u stečaj, može da ugrozi stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta gasom, ali i da stvori niz problema u realizaciji gasovoda "Južni tok", ocena je generalnog direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića.
On je upozorio da predlog Ministarstva energetike može stvoriti niz pravnih i političkih problema u realizaciji projekta gasovoda "Južni tok". Prema tom planu, u sve poslove "Srbijagasa" uvodi se tutorstvo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a to podrazumeva i određene političke uslove, rekao je on.
"Novac EBRD obično prate politički uslovi. Neki od tih uslova bi mogli potencijalno da ugroze Južni tok", ocenio je Bajatović i dodao da nije siguran da će ruski partner "Gasprom" rado gledati na te uslove. Prema njegovim rečima, ruske banke u ovom momentu u celini žele da finansiraju projekat "Južni tok", što znači da su preuzele i najveći rizik i da to ne sme da se dovede u pitanje.
Bajatović je kazao i da nije protiv restrukturiranja "Srbijagasa", ali se ne slaže sa planom koji je predložilo Ministarstvo energetike, kao i da je od nadležnih već zatražio da se javna rasprava o tom predlogu vrati u vladu i stručnu javnost, a ne da bude predmet medijskih napisa. On je istakao da "Srbijagas" već dve godine radi plan restrukturiranja i da su u taj program uključeni sindikati, a cilj je integrisana, finansijski konsolidovana kompanija, u kojoj će biti podeljene delatnosti, ali pod kapom "Srbijagasa". Prema njegovim rečima, plan Ministarstva energetike predviđa da se iz "Srbijagasa" u "Transgas" prebace zdrava preduzeća, a da u "Srbijagasu" ostanu firme koje loše posluju, što će ga gurnuti u stečaj.
Bajatović je naglasio da je "Srbijagas" nacionalni brend Srbije i da treba to i da ostane, ali da ni ova vlada nije promenila stav prema toj kompaniji, već i dalje vodi socijalnu politiku. Ukazao je da su najveća tri problema u poslovanju "Srbijagasa" - nerealna cena gasa, neplaćanje i zakasnelo plaćanje za godinu dana, jer ima primera da pojedine javne institucije sa plaćanjem kasne i po 270 dana. On je precizirao da je poslovni gubitak "Srbijagasa" za prošlu godinu 12 milijardi dinara, finansijski gubitak tri milijarde dinara, a ostali gubici 20 milijardi dinara.