A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

22.04.2013 | Novi Sad

Južni tok u Srbiji i krak kroz RS po planu

Sve aktivnosti na izradi idejnog i generalnog projekta za krak Južnog toka kroz Republiku Srpsku se realizuju po planiranom grafiku radova, a Srbijagas će logistički, tehnički i pravno podržati izgradnju tog kraka kroz RS. Ovo je nakon ...

Sve aktivnosti na izradi idejnog i generalnog projekta za krak Južnog toka kroz Republiku Srpsku se realizuju po planiranom grafiku radova, a Srbijagas će logistički, tehnički i pravno podržati izgradnju tog kraka kroz RS. Ovo je nakon razgovora sa ministrom za industriju, energetiku i rudarstvo RS prof. dr Željkom Kovačevićem u Novom Sadu izjavio generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović. Predviđeni kapacitet gasovoda koji će ići do Banjaluke je dve milijarde kubika gasa, a time bi trebalo da budu zadovoljene sve sadašnje i buduće potrebe RS za prirodnim gasom.

- Rešavanje problema u energetici i stvaranje uslova za energetsku stabilnost jedno je od najvažnijih pitanja u svakoj zemlji, tako da je izgradnja gasovoda Južni tok strateški projekat, koji će pomoći da i Republika Srbija i Republika Srpska u sledećoj fazi uspešno reše svoje razvojne, odnosno ekonomske i socijalne probleme, dodao je Bajatović.
On je najavio da će izgradnja Južnog toka u Srbiji, za koji će glavni projekat biti završen do kraja juna, početi u decembru ove godine i ujedno izrazio očekivanje da će u tom poslu vrednom između 600 i 800 miliona evra  učestvovati srpska građevinska operativa.
- Privode se kraju pripreme za raspisivanje tendera za nabavku cevi i kompresora, a
u septembru se očekuje i raspisivanje tendera za izvođače radova, rekao je novinarima Dušan Bajatović dodajući da postoje garancije ruskih banaka da su spremne da isprate projekat Južni tok kroz Srbiju, i to po cenama kapitala nižim nego kod zapadnih banaka. To, ipak, ne znači da na tenderima nećemo angažovati i banke koje nisu iz Rusije, dodao je Bajatović.
Kako je istakao, u Republici Srpskoj će se graditi dve gasne centrale, a u Srbiji su, kako je i ranije najavljeno, u planu četiri centrale: u Novom Sadu, Nišu, na Novom Beogradu i u Pančevu. Takođe, direktor je najavio i mogućnost izgradnje još jednog takvog kogenerativnog postrojenja u Paraćinu, imajući u vidu karakteristike srpskog transportnog sistema, kada je u pitanju električna energija.
Ministar za energetiku RS rekao je novinarima da je delegacija RS na današnjem sastanku još jednom dobila uveravanja da će krak Južnog toga ići kroz taj entitet, zbog čega je i osnovana firma GAS Res, i ujedno naveo da u Banjaluci sada očekuju posetu predstavnika ruskog Gasproma.
- Vlada Republike Srpske proglasila je Južni tok projektom od nacionalnog značaja. Mi ćemo sve benefite koje nam donosi jedan ovakav projekat apsolutno iskoristiti. To je, pre svega, energetska stabilnost i razvoj privrednih kapaciteta u budućnosti, budući da na ovaj način Republika Srpska postaje ozbiljan privredni partner investitorima u tom entitetu, kazao je Kovačević.

Razgovorima u Novom Sadu prisustvovali su direktor GAS Res-a Slobodan Puhalac, izvršni direktor za investicije JP „Srbijagas“ Jovica Budimir, kao i saradnici generalnog direktora Srbijagasa Dragiša Martinović i Milan Đukić.