A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

04.10.2012 | Opovo

Gas za 3.100 domaćinstava u najmanjoj vojvođanskoj opštini

U Opovu je potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na poslovima gasifikacije naseljenih mesta te opštine, čija je ukupna vrednost 4,87 miliona evra. Ugovor su potpisali predsednik opštine Opovo Milorad Soldatović, ...

U Opovu je potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na poslovima gasifikacije naseljenih mesta te opštine, čija je ukupna vrednost 4,87 miliona evra. Ugovor su potpisali predsednik opštine Opovo Milorad Soldatović, izvršni direktor za investicije JP „Srbijagas“ Jovica Budimir i direktor preduzeća „Promont group“, strateškog partnera opštine u ovom projektu, Milinko Cicmil. Najveću korist od gasifikacije imaće građani Opova, kojima će za godinu dana, kada budu završeni radovi, biti omogućeno priključenje na novu mrežu. 

Izvršni direktor za investicije Jovica Budimir izrazio je tom prilikom zadovoljstvo što JP „Srbijagas“ i u ovim teškim vremenima uspeva da iznađe sredstava i mogućnosti za nove projekte gasifikacije ne samo u velikim gradovima i opštinama, već i u najmanjim mestima u našoj zemlji, kakva je upravo opština Opovo.

  „Ovim projektom predviđena je izgradnja oko 85 kilometara distributivne gasne mreže, 24 kilometra gasovoda srednjeg pritiska i dve merno regulacione stanice kapaciteta 1.700 i 2.600 kubnih metara na sat, objekata koji će omogućiti priključak za 3.100 domaćinstava na novu gasovodnu mrežu. Takođe, da bi se ovaj kraj Vojvodine snabdevao gasom potrebno je izgraditi i gasovod visokog pritiska do buduće Glavne merno-regulacione stanice Kovačica, odakle će se ova domaćinstva snabdevati gasom. U planu je da se i ovaj posao realizuje iduće godine“, istakao je Budimir i dodao da će cena priključka i ovde, kao i svuda gde je Srbijagas investitor radova, biti između 650 i 700 evra.

Predsednik opovačke opštine Milorad Soldatović zahvalio je preduzeću Srbijagas što je donelo odluku da započne i realizuje projekat gasifikacije na području ove male južnobanatske opštine. „Mi već više godina nastojimo da dovedemo gas u Opovo i zato smo još pre 6-7 godina počeli da radimo na pripremi projektne dokumentacije, saglasnosti i dozvola. Očekujemo da će naši građani moći da koriste prirodni gas kao energent već u grejnoj sezoni 2013/2014 godne“, rekao je Soldatović.
         
 
Direktor „Promont grupe“ iz Novog Sada Milinko Cicmil, zahvaljujući na poverenju koje mu je ukazano, obećao je da će radovi biti urađeni kvalitetno i u rokovima koji su definisani u ugovoru. On je izrazio nadu da će, ukoliko im to vremenski uslovi dozvole, samo naselje Opovo biti gasifikovano do kraja ove godine, a da će u preostala tri naseljena mesta Baranda, Sefkerin i Sakule, mreža biti izgrađena do oktobra 2013. godine.