A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

19.04.2012 | Novi Sad, Žitište

Agroživ najbolji primer opravdanosti državnog intervencionizma

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović zahvalio je radnicima i sindikatu kompanije „Agroživ“ na poverenju u politiku državnog intervencionizma, koji je na primeru ovog proizvođača živinskog ...

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović zahvalio je radnicima i sindikatu kompanije „Agroživ“ na poverenju u politiku državnog intervencionizma, koji je na primeru ovog proizvođača živinskog mesa i prerađevina, kako je istakao, dao najbolje rezultate. On je na konferenciji za novinare održanoj nakon otvaranja novog distributivnog centra „Agroživa“ u industrijskoj zoni u Novom Sadu, rekao da je osnov uspeha ovog koncepta, koji je Srbijagas primenio u svim preduzećima koje je preuzeo, pre svega, dogovor sa sindikatom. 

  Godinu i po dana nakon što je Srbijagas, u dogovoru sa Vladom Republike Srbije, preuzeo 100% akcija kompanije „Agroživ“ , podignut je nivo proizvodnje do maksimalnog kapaciteta, pa čak i preko tehničkih mogućnosti, dostignut je vrhunski nivo kvaliteta proizvoda, a preduzeće, u odnosu na obim proizvodnje na početku 2011. godine, danas proizvodi više od svih konkurentskih preduzeća zajedno. Direktor Srbijagasa  ocenio je da država mora da interveniše u slučaju propalih privatizacija, tamo gde preduzeća imaju tržišni potencijal i proizvode za tržište, znanje i tehnologiju i vredne i odgovorne radnike, jer, kako je kazao, stečajevi koji su trajali predugo služili su samo za pljačku, a stečaj mora da traje kratko, da bude efikasan i da za rezultat ima oživljavanje tog privrednog subjekta. „Na primeru Agroživa, Srpske fabrike stakla, koja je prodata za 350 puta više novca nego u prvoj privatizaciji i to u lošijim ekonomskim uslovima, kao i na primeru Azotare Pančevo, Metanolsko sirćetnog kombinata iz Kikinde, pa i Petrohemije, pokazali smo da državni intervencionizam sa jasnom politikom da se očiste imovinsko pravni odnosi i finansijski bilansi, sačuvaju radna mesta, preduzeća pripreme za investicije i strateškog partnera, sa sigurnošću donosi uspeh i dobre rezultate“, rekao je Bajatović.

Srbijagas, koji se, prema njegovim rečima, i u ovom slučaju ponašao kao fond, do sada je u Agroživ uložio manje nego što vredi brend, tj. samo ime Agroživa. U ovom momentu, kako je rekao direktor Bajatović, samo brend „Agroživ“ na tržištu vredi 25 miliona evra. S druge strane, kako je istakao, Srbijagas će iz svih ovih poslovnih aranžmana izaći sa pozitivnim saldom, što primer Srpske fabrike stakla već pokazuje, budući da je u odnosu na uloženo, ostvaren prihod od 2 miliona evra.
Generalni direktori „Srbijagasa“ i „Agroživa“ Dušan Bajatović i Predrag Amižić obišli su danas pogone novog distributivnog centra, koji je otvoren u proizvodnim halama industrije mesa „Kolbis“, gde će se mesečno proizvoditi 500 tona pilećeg mesa. Ova nekada značajna mesna industrija pripala je u stečajnom postupku kompaniji „Agroživ“, u njoj je sada pokrenuta proizvodnja, a ona trenutno zapošljava 50 radnika, s tim što će, kada ovde zaživi nova klanica za krupnu stoku, broj radnika biti udvostručen.
Čelni ljudi dveju kompanija obišli su i pogone kompanije Agroživ u Žitištu, gde su u razgovoru sa zaposlenima istakli da su pred ovom fabrikom nove investicije, koje će dodatno osigurati budućnost svih 1.350 zaposlenih. Direktor Bajatović zahvalio je još jednom radnicima na poverenju za sprovođenje mera državnog intervencionizma i za septembar najavio investiciju od 15,5 miliona evra u novu klanicu, jednu od najsavremenijih u ovom delu Evrope, koja će 2,5 puta povećati kapacitete Agroživa i pored 60%-tnog učešća na domaćem tržištu, obezbediti da ovo srpsko preduzeće postane i veliki izvoznik pilećeg mesa i preradjevina. Predrag Amižić istakao je ovom prilikom da bez Agroživa Srbija ne bi imala dovoljno živinskog mesa i morala bi da ga uvozi, kao i to da je ta kompanija danas apsolutni lider u proizvodnji ovih proizvoda ne samo u Srbiji, već i u regionu. "Potezom JP "Srbijagas" i Vlade Republike Srbije pokazalo se da ova kompanija, koja je bila pred nestankom i gašenjem, danas apsolutno kvalitetno i dobro radi sa svih 1.350 radnika, a alternativa je tada jedino bila da svi oni ostanu bez posla, a kompanija da prestane da radi. Opština Žitište sa svojih 19.000 stanovnika danas je, zahvaljujući Srbijagasu, sedište najjače kompanije za proizvodnju živinskog mesa u zemlji, što je za sve koji ovde žive izuzetno važno", kazao je Amižić.
Direktor Bajatović, zajedno sa svojim domaćinom, direktorom Agroživa, prisustvovao je i sednici Upravnog odbora te kompanije, koji je danas doneo odluku o prilagođavanju akata preduzeća novoj zakonskoj regulativi, dokumenata koja predstavljaju novi pravni okvir za funkcionisanje ovog preduzeća.