A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

12.04.2012 | Kragujevac

Gasovod za FIAT napreduje planiranom dinamikom

Sve obaveze koje je preuzela Vlada Republike Srbije po osnovu Ugovora o zajedničkom investicionom ulaganju sa kompanijom „FIAT“, Javno preduzeće „Srbijagas“ će u roku završiti i izfinansirati, rekao je nakon ...

Sve obaveze koje je preuzela Vlada Republike Srbije po osnovu Ugovora o zajedničkom investicionom ulaganju sa kompanijom „FIAT“, Javno preduzeće „Srbijagas“ će u roku završiti i izfinansirati, rekao je nakon obilaska radova na izgradnji gasovoda visokog pritiska Batočina-Cvetojevac i Cvetojevac-Divostin, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Ukupna vrednost investicije, koja pored gasifikacije Fabrike automobila, podrazumeva i izgradnju distributivne gasovodne mreže u gradu Kragujevcu, iznosi 11 miliona evra. 

  Direktor Bajatović obišao je radove u naseljenom mestu Petrovac, gde se privodi kraju izgradnja gasovoda visokog pritiska u dužini od 15 kilometara od Batočine do Cvetojevca, kao i radove na izgradnji distributivnog gasovoda u gradskom delu Kragujevca. On je tom prilikom izjavio da je preostalo da se izgradi još 8 kilometara gasovoda srednjeg pritiska, kako bi fabrika „FIAT Automobili Srbija“ mogla da se snabdeva prirodnim gasom, jer je poznato da su italijanske tehnologije uglavnom zasnovane na korišćenju tog energenta.

- Sa ponosom želim da kažem da je i „Srbijagas“ imao udela u tome da ova velika i značajna fabrika u Kragujevcu sutra može da funkcioniše na najbolji i savremen način, rekao je Bajatović čestitajući unapred građanima Kragujevca na skorom otvaranju fabrike. Kako je istakao, radovi na završetku svih gasovodnih objekata za FIAT biće završeni do početka jula ove godine, a Srbijagas je već, u cilju obezbeđenja uslova za normalno funkcionisanja te fabrike, izgradio privremeni gasovod, koji će omogućiti da ona već sada, kada se planira njeno zvanično otvaranje, može da koristi gas.
Izvođač radova na izgradnji gasovoda visokog i srednjeg pritiska je preduzeće Milenium tim iz Beograda, a lokalni deo projekta, koji se odnosi na gasifikaciju grada Kragujevca, izvodi lokalno preduzeće „KG UZOR“, što je sa lokalnom samoupravom dogovoreno prilikom potpisivanja Ugovora o gasifikaciji.
     Direktor Srbijagasa istakao je na konferenciji za novinare da je posao gasifikacije FIAT-a ranije bio poveren privatnom preduzeću „Partner inženjering“, koje je u međuvremenu bankrotiralo, tako da je, po nalogu Vlade Republike Srbije, Javno preduzeće „Srbijagas“ preuzelo da u naobično kratkom roku završi taj posao. – To pokazuje da je dobro kada imate ovako jaku državnu kompaniju, kakva je „Srbijagas“, koja može da interveniše upravo u slučajevima kada mala i srednja preduzeća, nisu u stanju da realizuju ugovorene obaveze, rekao je Bajatović i dodao da je interes Srbijagasa da investira u ovaj posao i u tome što će dobiti jednog novog velikog potrošača, za koga se zna da je značajan izvoznik i da će isporučeni gas sigurno plaćati na vreme.