A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

29.03.2012 | Rakovica

Gasifikacija opštine Rakovica koštaće 7,7 miliona evra

U Rakovici je danas potpisan trojni Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na gasifikaciji te gradske opštine. Ugovor su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, predsednik opštine Rakovica ...

U Rakovici je danas potpisan trojni Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na gasifikaciji te gradske opštine. Ugovor su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, predsednik opštine Rakovica Bojan Milić i direktor preduzeća „Milenium tim“ Stojan Vujko, kao strateški partner u ovom projektu. Vrednost ugovora iznosi oko 7,7 miliona evra, a za dve godine, kada ovaj posao bude završen, na novu gasovodnu mrežu moći će da se priključi 17.300 domaćinstava.

U obraćanju novinarima nakon potpisivanja ugovora, generalni direktor Srbijagasa istakao je da je ovo nastavak realizacije dogovora sa Skupštinom grada Beograda o završetku gasifikacije u svim gradskim opštinama, pri čemu je posebno pohvalio efikasnost opštinske administracije u Rakovici, koja je omogućila da brzo i bez komplikovanih procedura budu stvoreni svi neophodni uslovi za početak projekta gasifikacije. „Gasifikacija će stvoriti uslove za bolji i kvalitetniji život građana, kao i bolje uslove za rad male privrede. Cena priključka neće prelaziti 650 evra, a gledaćemo da sve to prati i odgovarajući bankarski proizvod, tako da će građanima biti omogućeno da priključak na gas plate putem kredita na 3-5 godina. Posebno želim da istaknem da je cena gasa u Srbiji i dalje, izuzev u Rumuniji, najniža u Evropi i da je od njega povoljnije samo grejanje na termoakumulacione peći“, rekao je direktor Bajatović.
          Predsednik opštine Rakovica Bojan Milić, ističući značaj gasifikacije za građane koji žive u tom delu Beograda, rekao je da će time energetska mreža u ovoj opštini biti značajno poboljšana i da će istovremeno sa njom biti ugrađena i optička mreža, što će omogućiti bolji kvalitet života u uslovima sve većeg priliva stanovništva u taj deo grada.
          Direktor preduzeća „Milenium tim“ Stojan Vujko rekao je da će radovi na gasifikaciji biti završeni u predviđenom roku od dve godine, i obećao da će se oni, prilikom izvođenja radova, truditi da u što manjoj meri uzurpiraju ulice i normalan život građana Rakovice.
          Na pitanja novinara o daljim planovima na gasifikaciji grada Beograda, direktor Bajatović je rekao da se ubuduće moraju usaglasiti energetski bilans i planovi grada Beograda i gradskih opština sa tim gde će i kakvi energetski objekti biti građeni. S tim u vezi, on je ponovio da se planira izgradnja dve gasne centrale kogenerativnog tipa, jedne u Novom Beogradu i jedne u Pančevu, koje će energijom snabdevati grad Beograd, ali i istakao da u svim onim delovima grada, gde je više zastupljen broj individualnih kuća, treba ići na gasifikaciju, koja je jeftinija i efikasnija i za investitore i za krajnje korisnike. Direktor je, takođe, ovom prilikom rekao da je sve spremno za potpisivanje dugoročnog ugovora o snabdevanju Srbije ruskim gasom i da se samo čeka da vlade Srbije i Rusije verifikuju međudržavne sporazume, pa da kompanije Srbijagas i Gasprom mogu da pristupe potpisivanju tog ugovora. "Ugovor je gotov, a cenu ćemo još dodatno dogovarati da ide na niže", rekao je Bajatović.