A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

01.11.2013 |

Srbijagas treba da bude gasna i energetska kompanija u 100% državnom vlasništvu

Model restrukturiranja u Srbijagasu se priprema dve i po godine

Javno preduzeće Srbijagas treba da ostane nacionalna gasna i energetska kompanija, garant sigurnog i bezbednog snabdevanja tržišta Republike Srbije prirodnim gasom, organizovano kao holding kompanija sa pravno razdvojenim energetskim delatnostima u skladu sa Trećim energetskim paketom Evropske unije. Za restrukturiranje Srbijagasa nadležno je, pre svega, Ministarstvo finansija, kao i Ministarstvo privrede, a u razgovore u vezi sa ovom temom će, svakako, biti uključeni premijer Srbije Ivica Dačić, stručna javnost, predstavnici sindikata, izjavio je generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u hotelu Hajat u Beogradu. Prezentujući sve što je Srbijagas uradio i sa kakvim se problemima suočavao u periodu od 2008-2013 godine, u kome je, kako je naveo, radio sa neadekvatnom cenom, sprovodeći tako socijalnu politiku vlade, ali i uz visoku nenaplativost potraživanja, kako u slučaju preduzeća u restrukturiranju tako i kod daljinskih sistema grejanja i drugih zaštićenih kupaca gasa, Dušan Bajatović je posebno apostrofirao perspektivu razvoja preduzeća koje, po modelu restrukturiranja na kojem se u kompaniji radi već dve i po godine, treba da ostane nacionalna gasna kompanija u stoprocentnom državnom vlasništvu.

- Finansijsko restrukturiranje Srbijagasa koštaće između 600 i 800 miliona evra i mi se nadamo da će razgovori o tome u Vladi Republike Srbije početi iduće nedelje, saopštio je Bajatović. On je novinarima rekao da je preduzeće “Srbijagas” svoju ličnu kartu predalo nadležnima još 27. septembra i da su u međuvremenu, nakon sastanka sa ministrima Radulovićem, Krstićem I ministarkom Mihajlović početkom oktobra, samo unekoliko promenjene tabele koje su tražene, ali da je suština traženih podataka ista, te se može smatrati da je kompanija Srbijagas sve što se može smatrati “ličnom kartom” preduzeća već predala. U vezi sa restrukturiranjem, generalni direktor je još rekao da se preduzeće zalaže za to da Srbijagas bude holding uz pravno, a ne vlasničko razdvajanje delatnosti unutar kompanije, što znači stvaranje nove srpske gasne kompanije.

Veliki deo svog izalaganja direktor Bajatović posvetio je izgradnji gasovoda Južni tok, koja bi, prema njegovim današnjim najavama, trebalo da počne u periodu između 20. novembra i 20. decembra ove godine, u zavisnosti od obaveza najviših državnih funkcionera Srbije i Rusije koji će prisustovati ovoj svečanosti. Prvo spajanje cevi biće izvedeno u blizini autoputa Novi Sad-Beograd kod Kovilja, a gasovod će se zatim graditi u osam deonica. Sve je spremno za početak tog velikog posla, lokacijska dozvola i idejni projekat su praktično završeni, a tenderi za izvođače radova će biti raspisani čim bude završena revizija glavnog projekta, praktično se radi o danima ili nedeljama, dodao je Bajatović. On je za desetak dana najavio posetu predsednika Upravnog odbora Gasproma, Alekseja Milera Beogradu, sa kojim će se, između ostalog, razgovarati i o početku gradnje Južnog toka. Direktor je ovom prilikom rekao i to da su rešeni svi problemi u Vojvodini koji se tiču parcela kroz koje će proći Južni tok, a koje je pominjao predsednik Srbije, Tomislav Nikolić prilikom nedavnog boravka u Rusiji, istakavši da po tom pitanju nema nikakvih problema. Na pitanje novinara da li se pritisci na Srbijagas mogu dovesti u vezu sa najavljenim početkom radova na gasovodu, Bajatović je naglasio da iza Južnog toka stoji kompletna Vlada Srbije, svi ministri, uključujući i nadležnog ministra energetike, podsećajući ujedno da je dve trećine poslanika u Skupštini Srbije glasalo za taj projekat i da je vlada učinila sve da se završe formalno-pravni poslovi za početak gradnje tog gasovoda.

Generalni direktor Srbijagasa predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare dokumente “Polazni elementi za projekat restrukturiranja JP “Srbijagas”, kao i prezentaciju pod nazivom “Srbijagas 2008-2013 godine i njegovа perspektivа”. Ove dokumente možete u celosti pogledati i preuzeti u nastavku.

Polazne elemente za projekat restrukturiranja JP Srbijagas možete preuzeti ovde
Prezentaciju generalnog direktora možete preuzeti ovde