A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

20.09.2014 |

Srbija je u potpunosti spremna za početak radova na Južnom toku

Informativna tura "Ujedinjujući Evropu" u Beogradu

Narednih dana očekujemo dobijanje građevinske dozvole, a 15-tak dana nakon toga ona će biti predata generalnom izvođaču koji je dužan da počne sa radovima, izjavio je generalni direktor Srbijagasa i jedan od izvršnih direktora preduzeća „Južni tok Srbija“ Dušan Bajatović na promociji Južnog toka, u okviru informativne ture „Ujedinjujući Evropu“, koja je danas organizovana na platou ispred Skupštine Grada Beograda. – Nijedan problem ne postoji, tako da očekujemo da radovi na Južnom toku u Srbiji počnu krajem oktobra, istakao je Bajatović. On je kazao da će i Bugarska, i Srbija, i Mađarska, kao i Austrija graditi Južni tok kao energetski objekat i da ne postoji bilo koji razlog niti pravila EU koja bi nekoj državi zabranila izgradnju jednog energetskog objekta.
- Novac je spreman, projekti su urađeni, 70 posto eksproprijacija
zemljišta na trasi gasovoda kroz našu zemlju je završeno, a biće mala izmena trase na severnom kraku, jer će gasovod izlaziti iz naše zemlje kod Subotice, a ne kod Sombora, a potom ići prema sredini Mađarske, do Baumgartena u Austriji, a ne kao što je prvobitno bilo planirano, do Treviza u Italiji.
Kada je reč o problemima u Bugarskoj, direktor Bajatović je izjavio da Srbija ne mora da čeka početak izgradnje gasovoda u susednoj zemlji, ali da, budući da u aktuelnoj izbornoj kampanji od sedam partija, čak šest njih podržava ovaj projekat, očekuje punu političku volju da se on nastavi i u Bugarskoj. Pri tom je naglasio da neće biti nikakvih promena rokova u izgradnji i puštanju u rad Južnog toka i da će 1. Januara 2017. Godine ovaj gasovod imati pun kapacitet od 41 milijardu kubnih metara i da će do tada biti završene sve kompresorske stanice na trasi gasovoda.
Dušan Bajatović je novinare ovom prilikom upoznao i sa činjenicom da se crnomorska deonica gasovoda Južni tok u potpunosti realizuje i da u tom poslu učestvuju francuske, nemačke, italijanske i ruske kompanije, kao i da se u Rusiji grade novi gasovodi u dužini od oko 2.500 km, koji treba da dopreme gas iz novih izvora do crnomorskog dela Južnog toka, odnosno do jugoistočne Evrope i Austrije.
On je još naglasio da je siguran da će se EU i Rusija dogovoriti o izgradnji Južnog toka, jer je to, kako je rekao, jedan od načina da Evropa bude energetski sigurna i industrijski konkurentna. – Postoji potpuno opravdanje da Južni tok bude izuzet od primene Trećeg energetskog paketa EU, jer se radi o novim količinama i novim izvorima gasa, što povećava konkurentnost i utiče na diversifikaciju snabdevanja, što su i preporuke ovog dokumenta. Ako je Evropska komija imala razumevanja za izuzeće od Trećeg energetskog paketa za gasovod TAP, onda sam siguran da će između Moskve i Brisela doći do dogovora na koji način će se kontolisati i podeliti politička i ekonomska moć, koju sa sobom nosi gas iz Rusije, rekao je Bajatović i dodao da ne očekuje nikakve zabrane, pretnje i pritiske na Srbiju, niti da Srbijagas zbog toga može da snosi bilo kakve sankcije..
Početak izgradnje Južnog toka nije direktno vezan za dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiju, ali je napomenuo da bi voleo da se to desi prilikom njegove posete.
Na današnjoj promociji u Beogradu kompanija „Južni tok Srbija“ je u okviru ture „Ujedinjujući Evropu“, predstavila ovaj veliki projekat izložbom postavljenom u specijalnom pokretnom multimedijalnom kompleksu, interaktivnom kamionu, čiji cilj je da se posetioci upoznaju sa samim projektom „Južni tok“, osobenostima izgradnje morske i kopnene deonice gasovoda, ali i da se predstave prednosti prirodnog gasa. Posle Zaječara, Paraćina, Velike Plane i danas Beograda, ova informativna tura nastavlja put gradova u Vojvodini, a posle naše zemlje, preseliće se u Mađarsku.Beograd, 20.09.2014. godine Služba za odnose s javnošću i marketing