A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

01.10.2014 |

Demanti povodom izjave direktora Sekretarijata EZ

Demanti JP "Srbijagas"

Povodom medijskih navoda o izjavi gospodina Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice koja se odnosi na razdvajanje delatnosti JP Srbijagas, u kojoj je pored ostalog rečeno:
"To preduzeće nema volje da se tako nešto napravi, ali je zato Energetska zajednica pokrenula prekršajni postupak protiv Srbije koji je bio razmatran na Ministarskom savetu prošle sedmice u Kijevu gde je Srbija bila osuđena zbog kršenja ugovora u osnivanju Energetske zajednice baš zbog tog slučaja",
Želimo da ukažemo na sledeće:

JP SRBIJAGAS je opredeljen za primenu principa Energetske zajednice na primenljiv i održiv način.
Prepoznajući značaj procesa razdvajanja energetskih delatnosti JP Srbijagas je uputio Delegaciji Evropske unije u Srbiji u okviru tzv. IPA programa 2007. godine i 2010. godine zahtev za finansijsku podršku za sprovođenje II i III paketa evropskih direktiva u oblasti prirodnog gasa, što je rezultiralo ugovoranjem od strane Evropske komisije sa konsultantskom kompanijom "BSG". Tako pripremljen model razdvajanja delatnosti kroz dve faze predstavljen je i usvojen od strane JP Srbijagas.
U postupku pripreme donošanja konačnog akta Vlade Republike Srbije kojim primena ovog procesa započinje i čije se donošenje očekuje ovih dana, 27. avgusta ove godine održan je sastanak u sedištu Delegacije Evropske unije u Srbiji, na temu reorganizacije JP SRBIJAGAS, na kojem su pored ostalih prisustvovali i gospodin Devenport, predstavnik direktorata Evropske komisije za energetiku ali i predstavnik Sekretarijata Energetske zajednice. Na sastanku je detaljno izložen koncept modela razdvajanja delatnosti, koji imajući u vidu posledicu iz prethodnog perioda, cenovnog dispariteta, održavanja stabilnosti snabdevanja prirodnim gasom i niske i neblagovremene naplate potraživanja od kupaca, pre svega od državnih, javnih, komunalnih i preduzeća u restrukturiranju kao i visokog stepena nelikvidnosti u privredi, zasnovan je na principu pravnog razdavajanje energetskih delatnosti, pri čemu se formiraju zasebna zavisna pravna lica u okviru holdinga, koja su vlasnici sredstava i raspolažu imovinom u poslovne svrhe, čime se u potpunosti postiže usklađenost sa III energetskim paketom direktiva EU. Vremenski okvir realizacije ovog procesa u potpunosti odgovara rokovima sa Ministarskog saveta, na koje se gospodin Kopač poziva. Kompletan materijal opisa načina i predviđenih vremenskih rokova primene razdvajanja delatnosti dostavljen je nakon sastanka Evropskoj komisiji i Energetskoj zajednici. Do današnjeg dana JP SRBIJAGAS nije dobio nijedno negativno tumačenje predloženog koncepta.
Rešenje zasnovano na holding preduzeću u okviru koga dolazi do pravnog razdavajanja energetskih delatnosti, pri čemu se formiraju zasebna zavisna pravna lica u okviru holdinga, koja su vlasnici sredstava i raspolažu imovinom u poslovne svrhe, predstavlja jedini održivi pristup koji nesporni put JP SRBIJAGAS ka evropskim principima razdvajanja energetskih delatnosti čini primenljivim u uslovima nepostojanja razvijene gasovodne infrastrukture – isključivo jednog pravca snabdevanja, očuvajući pri tom sigurnost snabdevanja i energetsku bezbednost Republike Srbije. Konačno, da Srbija nije jedina koja želi da primeni ovakav pristup dokaz je Finska, koja kao zemlja članica EU koja je u energetskom infrastrukturnom položaju skoro identična kao Srbija. i svojim statusom ne primenjenog 3. Paketa ne predstavlja slučaj kršenja evropskih zakona.Novi Sad, 01.10.2014. godine                                                                       JP SRBIJAGAS
                                                                                                                          Generalni direktor
                                                                                                                            Dušan Bajatović