A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

07.01.2016 |

PSG Banatski Dvor okosnica energetske bezbednosti Srbije

Poseta ministra Antića B. Dvoru

           Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić posetio je danas Podzemno skladište gasa Banatski Dvor, gde je zajedno sa generalnim direktorom JP “Srbijagas” Dušanom Bajatovićem i izvršnim direktorima ovog rusko-srpskog preduzeća Sašom Ilićem i Srđanom Kostovićem, obišao postrojenje i uverio se da je sistem apsolutno stabilan, odnosno da je snabdevanje prirodnim gasom u Republici Srbiji uredno i bez ikakvih problema.
           - Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru je okosnica energetske bezbednosti Srbije, kada je gas u pitanju. Ovde trenutno ima preko 420 miliona kubnih metara gasa, što obezbeđuje da je Srbija apsolutno energetski bezbedna po pitanju snabdevanja ovim energentom. Inače, proteklih dana građanima, privredi i daljinskim sistemima grejanja dnevno je isporučivano između 10 i 12 miliona kubnih metara gasa, istakao je Antić. On je ovom prilikom posebnu zahvalio radnicima EPS, EMS, kao i Srbijagasa, podsećajući da oni rade na Božić kako bi obezbedili da građani mogu da slave ovaj veliki praznik.
           -Za zaposlene u energetskom sektoru u Republici Srbiji danas je radni dan. Samo u javnim preduzećima “Elektroprivreda Srbije”, “EMS”, Srbijagas, kao i u sistemu toplana koje greju stanove naših građana, na ovaj najveći hrišćanski praznik, na svojim radnim obavezama je oko 15.000 zaposlenih, dok je oko 5.000 njih na “pasivnom dežurstvu”, rekao je Antić i naglasio da, u vreme kada, nekada s pravom, a nekada ne, kritikujemo javna preduzeća, ovo predstavlja priliku da u ime Vlade Srbije i građana treba da se zahvalimo tim ljudima koji svih 365 dana u godini rade kako bi mi imali struju, gas i grejanje.
           Generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović istakao je da će Srbija i u narednom periodu biti uredno snabdevena gasom i podvukao da Srbija u ovom momentu nema nikakvih dugova prema glavnom snabdevaču-Gaspromu.
           -Nismo ugroženi ni sa količinama, ni sa transportnim ugovorima, ni finansijski, istakao je on i posebno se zahvalio Vladi Republike Srbije na aktivnom učešću u finansijskom restrukturiranju Srbijagasa, koje je počelo, istakavši da će uskoro u potpunosti biti sprovedeno i organizaciono restrukturiranje u smislu podele na dodatna preduzeća - Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija, uz matičnu kompaniju Srbijagas.
           -Mi smo ovo sve spremno dočekali. Nikakvih problema u narednom periodu neće biti, naglasio je Bajatović.
           Govoreći o razvojnim projektima, on je naveo da su u toku prvi radni sastanci u vezi sa drugom fazom izgradnje Banatskog Dvora, a istakao je i tri strateška cilja, najpre snabdevanje Srbije gasom iz pravca severa, bilo da je to Urengoj, Užgorod, tj. kao i do sada iz Ukrajine ili iz Austrije, Baumgartena, sa Severnog toka.
           -Drugi pravac je Aleksandropolj u Grčkoj putem spajanja grčkog i bugarskog gasnog sistema, kao i srpskog i bugarskog, dodao je on, ukazujući da je treća mogućnost Tesla projekat, koji je prepoznala i EU.
           -Tesla projekat je neka nova vrsta Južnog toka, odnosno južnog koridora, a očigledno je da će interesi jugoistočne Evrope, koji su u ovom momentu ugroženi u snabdevanju gasom, na srednji rok pobediti ideološke interese. Siguran sam da će se neka vrsta Južnog toka, odnosno koridora graditi, naglasio je direktor Srbijagasa. On je ukazao da Srbija ima regionalni značaj, da već ima pravac prema Sarajevu i da će izgraditi i gasovod prema Republici Srpskoj, kao i dvosmerni gasovod prema Hrvatskoj.
           -Sa dva nova skladišta, isporukom gasa na mađarsko-srpskoj granici, i novim pravcem prema Bugarskoj, plus mogućnost izgradnje gasovoda Tesla, Srbija diversifikuje tržište, pravi ga konkurentnim, beži od spekulativnog tržišta i dobija sve elemente zdrave gasne privrede, ocenjuje Bajatović.
           Inače, direktor Srbijagasa najavio je danas da u tekućoj godini neće biti povećanja cene gasa, a da i međunarodne procene za naredni period, uzimajući u obzir procene cene nafte, predviđaju ostanak cene gasa na aktuelnom nivou. On je rekao da je prosečna cena gasa na ukrajinsko-mađarskoj granici od početka godine – 170 dolara. Ova godina će, kako je rekao, biti cenovno ugodna za potrošače.


Banatski Dvor, 07.01.2016. godine                              Služba za odnose s javnošću i marketing