A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Srbijagas > Press Centar > Vest

Vesti

18.04.2016 |

Bajatović: Bilansi Azotare su UPPR-om očišćeni

Konferencija za novinare generalnog direktora Srbijagasa u HIP-Azotari

           Generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović izjavio je danas prilikom radne posete HIP Azotari Pančevo, čiji je većinski vlasnik sa 87% vlasništva Srbijagas, da je ova fabrika usvajanjem Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) krajem 2014. godine usvojila jasnu viziju razvoja, a to je konsolidacija i stabilizacija ovog strateškog preduzeća.
           -Najvažnije je da se UPPR poštuje, da se ovde realizuju odgovarajuće investicije, da je Azotara razdvojena na dva privredna subjekta, odnosno da je formirano novo privredno društvo Specijalna Luka gde je 100% vlasnik JP „Srbijagas“, da imamo dobar pristup i odnos prema radnicima koji redovno primaju platu i koji su svi zadržani na svojim radnim mestima, i da smo na dobrom putu da nađemo strateškog partnera, a najpoželjniji model jeste dokapitalizacija uz investicije, istakao je obraćajući se novinarima u Pančevu direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.
           On je naglasio da Azotara može samostalno da posluje na tržištu, jer ona u ovom trenutku plaća redovno sve svoje obaveze i uspeva da održi obim proizvodnje na planiranom nivou koji za ovu godinu iznosi 250.000 tona đubriva, a iduće godine plan je da se proizvede preko 400.000 tona.
           -Mislim da smo ovde u Azotari na dobrom putu da ova fabrika u narednih godinu,
godinu i po dana, koliko imamo sigurno vremena, nađe strateškog partnera, da ostane trajni privredni subjekat na srpskom tržištu, da bude delom izvoznik i, ono što je najvažnije, da zahvaljujući radu Azotare, možemo da zadržimo poprilično kontrolisanim srpsko tržište veštačkim đubrivima, i da iz toga država izvlači svoju korist, budući da su uštede za našu državu, u poređenju sa štetom od spekulacija uvoznim đubrivom, na nivou od 40 do 70 miliona evra godišnje. Azotara danas, zahvaljujući UPPR-u, nema nerešenih dugova, njeni bilansi su očišćeni, i to je ogromna prednost za dolazak strateškog partnera. Jednostavno, ovde je UPPR, kao pravna forma, dao odlične rezultate, rekao je Bajatović. On je potvrdio da se razgovori o strateškom partnerstvu vode i sa Nemcima, i sa Italijanima, i sa Mađarima, ali da su najveći interes pokazali ruski partneri.
            -Centralni problem Azotare biće pitanje snabdevanja gasom. Doći će vam samo onaj investitor koji to može sam da obezbedi ili pod uslovom da mu mi garantujemo na duži rok snabdevanje odgovarajućim količinama i sa odgovarajućom cenom gasa. Tu garanciju daje strateško partnerstvo "Srbijagasa" i "Gasproma", istakao je direktor.
           Inače, Dušan Bajatović posetio je danas Azotaru, povodom početka obimnih radova na izgradnji novog tornja u pogonu KAN, vrednih deset miliona evra, koja bi trebalo da budu završeni do kraja oktobra 2016. godine. Realizacijom ove i preostalih planiranih investicija biće omogućeno povećanje kapaciteta fabrike za 50%, proizvodnja po ekološkim standardima, veća energetska efikasnost, veći asortiman gotovih proizvoda, bolji kvalitet i veća bezbednost i bolji uslovi rada.
           Kako je ovom prilikom rečeno, od početka realizacije investicija predviđenih UPPR-om, pa do kraja 2016. godine, biće realizovano preko 20 miliona evra ulaganja.
           -Ovo je poslednja teža godina za Azotaru, kada je reč o vremenu koje ona zbog rekonstrukcije provede u zastoju i sa smanjenim kapacitetom. Sa završetkom investicija u pogon KAN-a biće i završene sve investicije zbog kojih je ova fabrika bila prinuđena na duže vremenske zastoje. Završetkom svih predviđenih investicija, fabrika će biti u stanju da proizvede i do 1 milion tona svih vrsta đubriva, azotnih i kompleksnih, rekao je u razgovoru sa novinarima zamenik generalnog direktora HIP Azotare Miljan Đurović.
           Preduzeće Specijalna Luka, kako je istaknuto, već u ovoj godini očekuje da će pružanjem svojih usluga ostvariti prihod veći od 1 milion evra. Ono je već sada u fazi realizacije projekta za železnički kontejnerski pretovar robe koje naša preduzeća ostvaruju u saradnji sa inostranim partnerima. Ovu luku danas koriste i Rafinerija Pančevo, Petrohemija, Azotara i drugi privredni subjekti.
           Konferenciji za novinare u Pančevu prisustvovali su predsednik Nadzornog odbora HIP-Azotare Slobodan Tomović, kao i predstavnici sindikata ove fabrike.

Pančevo, 18. april 2016. godine                                   Služba za odnose s javnošću i marketing