ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Novim gasovodom potekle prve količine gasa iz Bugarske

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović izjavio je gostujući u emisiji Radio televizije Srbije da su u sredu, 30. decembra puštene prve količine gasa iz Bugarske kroz novi srpski gasovod koji je deo Balkanskog toka i koji predstavlja deo unutrašnjeg transportnog sistema Srbije. On je za RTS potvrdio da su prethodno testirani sistemi i da je prvog dana pušteno 140.000 kubnih metara gasa.

-Cevi su pune gasa, na ulazu iz Bugarske sa pritiskom od nekih 40 bara, u Gospođincima to je oko 35 bara. Kroz Srbiju će prolaziti 13,88 milijardi kubika gasa na ulazu, a ostajaće u našoj zemlji onoliko koliko je potrebno za snabdevanje, naveo je Bajatović.

-Mi smo ovo radili u tišini, pod velikim pritiscima, morali smo tako, ovo je velika pobeda Srbije, predsednika Srbije i njegove nacionalne, ekonomske i spoljnopolitičke politike, kazao je Bajatović.

Pored niže cene gasa na ulazu na bugarsko-srpskoj granici, direktor Srbijagasa istakao je i uštede na transportu, što će zajedno doprineti nižoj ceni gasa krajnjim potrošačima.

-Doći će do ubrzane gasifikacije u Srbiji, to će se brzo desiti u Leskovcu, Gadžinom Hanu, Vranju, Zaječaru, Majdanpeku, Boru, Kraljevu… Kompletno ćemo sve završiti, izjavio je Dušan Bajatović i dodao da će se raditi i gasovod prema Banjaluci, ali i interkonektori prema Bugarskoj i Rumuniji.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša. Gradnja gasovoda, koji po mnogo čemu predstavlja pravi graditeljski poduhvat, započeta je 2019. godine.

Novi Sad, 31.12.2020. godine                             Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2020-12-31T09:12:42+01:00
Go to Top