ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Predsednik Srbije zvanično pustio u rad novi magistralni gasovod od bugarske do mađarske granice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros, nešto posle šest sati, u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod u Srbiji, Balkanski tok, od bugarske do mađarske granice. On je čestitao izvođačima na ogromnom poslu koji je dobro urađen i poželeo srećnu Novu godinu.

-Veliko hvala, ovo je za nas od ogromnog značaja za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje. Čestitam svima koji su radili. Ovo je važan dan za našu zemlju, rekao je predsednik.

-Neka gas krene i da budemo još uspešniji i želim vam dobro zdravlje, živelo prijateljstvo Srbije i Rusije, poručio je.

Predsednik Vučić istakao je da je Srbija gasovodom „Balkanski tok“ obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je jutros da su svi gasni transportni kapaciteti, 100 odsto zakupljeni, u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, što znači da će gas iz Balkanskog toka trebati Evropi.

-Ovo je veliki dan, Srbija je već sada sigurna, sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu. Tokom izgradnje gasovoda ugrađena je najsavremenija oprema, sa najsavremenijim materijalima, istakao je direktor Srbijagasa i najavio da će se razraditi planovi za ubrzanu gasifikaciju, na kojoj insistira i predsednik Aleksandar Vučić.

Bajatović je naveo da će se raditi i na projektu gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, kao i na planu izgradnje gasovoda Beograd – Banjaluka.

-Otvoriće nam se „Horgoš“, što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i, verovatno, Severnom toku 1 i 2, rekao je Bajatović.

On je dodao da je sve urađeno u skladu sa evropskim normama i ispunjeno sve što je tražila Energetska zajednica, u tehničkom, kao i u komercijalnom smislu.

Predsednik Vučić najavio je jutros da će vrlo brzo, već za 10 ili 15 dana, biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

-Već od ponedeljka ćemo da vidimo, zajedno sa predstavnicima Vlade i Srbijagasa, da pronađemo rešenje i da priključak košta značajno manje, rekao je Vučić, nakon otvaranja gasovoda „Balkanski tok“ u Srbiji.

-Izgradnjom i puštanjem u rad „Balkanskog toka“, potpuno je obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost Srbije, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

-Završen je najvažniji deo jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Ovaj gasovod obezbediće stabilnost i samoj Srbiji daje mogućnost za dalji razvoj unutrašnje infrastrukture i potpuno će biti obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost i stabilne isporuke energenata, rekao je Harčenko.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra. Gasovod ulazi u Srbiju kod Zaječara i izlazi iz naše zemlje kod Horgoša.

Prva deonica je od bugarske granice do Žabara, druga od Žabara do Kovina, treća od Dunava kod Kovina do Gospođinaca i četvrta od Gospođinaca do mađarske granice kod Horgoša.

Otvaranju su prisustvovali i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predstavnici kompanija koje su gradile gasovod.

Gospođinci, 01.01.2021. godine                                          Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2021-01-01T10:22:32+01:00
Go to Top