ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Rebalans Programa poslovanja JP „Srbijagas“ za 2021. godinu na dnevnom redu sednice Nadzornog odbora

U Novom Sadu je u četvrtak, 22. aprila, zasedao Nadzorni odbor Javnog preduzeća „SRBIJAGAS“. Sednici na kojoj je, u okviru utvrđenog dnevnog reda, razmatran i usvojen čitav niz poslovnih izveštaja, dokumenata i odluka, predsedavao je prof. dr Muamer Redžović, predsednik NO, uz prisustvo generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića i članova poslovodstva, a u radu sednice učestvovao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Saša Stojanović.

Članovi Nadzornog odbora na početku sednice usvojili su Izveštaj o poslovanju JP „Srbijagas“ u periodu od 01. januara do 31. decembra 2020. godine, u kojem je još jednom istaknuto da je Srbijagas uspeo da obezbedi sigurno i stabilno snabdevanje tržišta Republike Srbije prirodnim gasom, kao i, zahvaljujući uloženim naporima i aktivnostima, visok stepen naplate tekućih potraživanja, uz racionalizaciju troškova, što je za rezultat imalo poslovnu i neto dobit. Nadzorni odbor usvojio je i Izveštaj o samoocenjivanju preduzeća sa presekom stanja na dan 31.12.2020, koji je pripremila Radna grupa za koordinaciju aktivnosti na uspostavljanju adekvatnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole u JP „Srbijagas“, a usvojena je i Odluka o otpisu i isknjižavanju zastarelih potraživanja i obaveza iz poslovnih knjiga kompanije sa stanjem na dan 31. decembar prošle godine.

Nadzorni odbor usvojio je na ovoj aprilskoj sednici i Izveštaj o proceni rizika naplate kratkoročnih potraživanja i plasmana za prvi kvartal 2021, Izveštaj o vrednovanju dugoročnih finansijskih plasmana i potraživanja za isti period, kao i Izveštaj o vrednovanju zaliha i datih avansa sa stanjem na dan 31.03.2021 i Izveštaj o izvršenom popisu zaliha prirodnog gasa od 01.04. ove godine.

Nadzorni odbor doneo je danas i Program o izmenama i dopunama Programa poslovanja JP „SRBIJAGAS“ za 2021. godinu, koji će putem Ministarstva rudarstva i energetike, biti dostavljen Vladi Republike Srbije na saglasnost.

Rebalans Programa poslovanja nacionalne gasne kompanije uvažava najpre činjenicu da su isporuke prirodnog gasa u 2021. godini počele da se odvijaju iz pravca Bugarske, na mestu primopredaje Kirevo/Zaječar-bugarsko-srpska granica, kao i to da su prilikom planiranja investicionih aktivnosti Srbijagasa za 2021. godinu uvaženi Zaključci osnivača-Vlade Republike Srbije o potrebi gasifikacije dela Borskog i Zaječarskog okruga i izgradnje regionalnog gasovoda Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo, zatim izgradnje RG Leskovac-Vranje i gasifikacije dela Kolubarskog okruga i izgradnje regionalnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica.

Izgradnjom ovih novih gasovoda stvoriće se uslovi za izgradnju distributivnih gasovodnih mreža u svim naseljenim mestima na području ovih okruga i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača na distributivni sistem JP „Srbijagas“. Ujedno, kako je istaknuto, time će se obezbediti i sigurnost i stabilnost snabdevanja prirodnim gasom svih potrošača na teritorijama navedenih opština i gradova.

Sednica Nadzornog odbora održana je u prostorijama JP „Srbijagas“ u Master centru Novosadskog sajma, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Novi Sad, 22.04.2021. godine                                                                                   Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2021-04-22T15:10:23+02:00
Go to Top