ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Istaknut pozitivan trend većine pokazatelja poslovanja u Konsolidovanim finansijskim izveštajima

U Poslovnom centru JP „SRBIJAGAS“ u Novom Sadu danas je održana sednica Nadzornog odbora nacionalne gasne kompanije. Predsedavao je prof. dr Muamer Redžović, predsednik NO, prisutni su bili predstavnici poslovodstva, na čelu sa zamenicom generalnog direktora Blaženkom Mandić, a u njenom radu je učestvovao i pomoćnik ministra rudarstva i energetike Raša Kojčić.

Članovi Nadzornog odbora usvojili su najpre Izveštaj nezavisnog revizora o obavljenoj reviziji redovnih godišnjih finansijskih izveštaja JP „SRBIJAGAS“ za period 01.01-31.12.2020. godine. Nezavisni revizor dao je pozitivno mišljenje na Finansijske izveštaje Srbijagasa, uz ocenu da oni, po svim materijalno značajnim pitanjima, istinito i objektivno prikazuju finansijsku poziciju preduzeća, kao i rezultate poslovanja, promene na kapitalu i tokove gotovine na dan 31.12.2020. godine, u skladu sa računovodstvenim propisima Republike Srbije.

Članovi Nadzornog odbora usvojili su i Izveštaje nezavisnog revizora o izvršenoj reviziji finansijskih izveštaja JP „SRBIJAGAS“ po delatnostima za isti period.

Nadzorni odbor potom je usvojio Finansijske izveštaje i Izveštaj o poslovanju JP „SRBIJAGAS“ za prošlu godinu, nakon izvršene revizije nezavisnog revizora, a usvojeni su i Finansijski izveštaji JP „SRBIJAGAS“ po delatnostima za period januar-decembar 2020. godine.

Na današnjoj sednici, članovi Nadzornog odbora Srbijagasa usvojili su i Konsolidovane finansijske izveštaje kompanije za pomenuti period, kao i Konsolidovani izveštaj o poslovanju za 2020. S tim u vezi, istaknut je pozitivan trend kretanja većine pokazatelja poslovanja, prvenstveno u vidu poslovne dobiti, ali i povećanja ukupne imovine, poboljšanja strukture kapitala, kroz višu tekuću i ukupnu neraspoređenu dobit i sniženje dugoročnih obaveza i obaveza iz poslovanja.

Konsolidovani izveštaj o poslovanju, izrađen na osnovu Konsolidovanih finansijskih izveštaja, kako je rečeno, prikazuje analizu poslovanja, realizovane aktivnosti, najznačajnije poslovne promene i ostvarene poslovne rezultate matičnog i zavisnih preduzeća, kao i efekte konsolidacije. Na konsolidovane pokazatelje poslovanja u 2020. godini u najvećoj meri su uticali rezultati poslovanja JP „SRBIJAGAS“.

Konsolidovani neto rezultat je pozitivan i znatno viši u odnosu na prethodnu godinu, imajući u vidu da su pored matičnog pravnog lica, a u okviru zavisnih preduzeća, „Transportgas Srbija doo“, „Specijalna luka Pančevo“, kao i „Gas Bečej“, ostvarili pozitivan finansijski rezultat. Posmatrano po segmentima poslovanja, najveći doprinos, kroz prihode od prodaje, svakako daju segment gasa i metanola i sirćetne kiseline.

Imajući u vidu postojeću pandemiju u 2020. godini, svi delovi ekonomske celine preduzimali su potrebne aktivnosti i mere, kako u cilju nastavka sigurnog snabdevanja tržišta i realizacije planiranog prometa roba i usluga, uz aktuelne nabavne i prodajne cene, investicionih aktivnosti, naročito onih od strateške važnosti i optimalnog rada u datim uslovima, tako i u pogledu efikasnosti naplate potraživanja, izmirenja obaveza i održavanja likvidnosti preduzeća.

JP „SRBIJAGAS“, kao matično pravno lice, ima značajan uticaj na poslovanje privrednih društava koja su deo konsolidacije, naročito kod zavisnih preduzeća. Predstavnici Srbijagasa u organima upravljanja preduzimaju aktivnosti u interesu i matičnog i zavisnih lica u cilju unapređenja poslovanja svih učesnika konsolidacije, a time i ekonomske celine, što se odražava i na rezultate privredne aktivnosti na nivou Republike Srbije, kao i na različite makroekonomske pokazatelje.

Sve dosadašnje i buduće aktivnosti koje preduzeće „SRBIJAGAS“ i Nadzorni odbor državne gasne kompanije preduzimaju, u cilju razrešenja određenih pitanja i donošenja odluka u cilju unapređenja poslovanja zavisnih preduzeća, kako je istaknuto, odvijaju se uz saglasnost i kontinuiranu saradnju sa osnivačem, Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvima.

Novi Sad, 21. jun 2021. godine                                             Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2021-06-21T13:17:31+02:00
Go to Top