ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

U Horgošu spajanje interkonektora od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom sa mađarskim gasovodnim sistemom

Generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović i direktor i predsednik Uprave mađarskog transportera, kompanije „FGSZ“ Ferenc Sabolč, u prisustvu predstavnika rusko-srpske kompanije „Gastrans“, prisustvovali su danas u blizini državne granice kod Horgoša, zvaničnom spajanju magistralnog gasovoda – interkonektora od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom kroz Republiku Srbiju sa gasovodnim sistemom naših mađarskih suseda.

Takozvani „zlatni zavar“, odnosno „zlatno povezivanje“ cevi na granici koje spajaju dve zemlje je izuzetan događaj, kako za dve kompanije, Srbijagas i „FGSZ“, tako i za čitav region i srednju Evropu, koja se, zahvaljujući gasovodu „Balkanski tok“, kako je rekao direktor Bajatović, nikada više neće smrzavati, a sa druge strane ovo su nove komercijalne mogućnosti, novi pravac, nove količine gasa i nova prilika da svi zaradimo.

-Ovo je nova bezbednost u snabdevanju gasom i Srbije, i Mađarske, i Bugarske, i cele srednje Evrope, istakao je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Takođe, spajanje gasovoda je i jedan od važnih rezultata saradnje srpske i mađarske države koja je svakog dana sve bolja u svim oblastima, dodao je on.

-Pošto je linijski deo suštinski završen, a i kompresorska stanica u Srbiji se završava, takođe i u Bugarskoj, već sada možemo da kažemo da ćemo od 1. oktobra preko Srbije moći da transportujemo prve količine tranzitnog gasa za srednju Evropu. Da bismo do ovoga došli, trebalo je da se reši mnogo tehničkih i regulatornih detalja i u Briselu i u Energetskoj zajednici i sa nacionalnim regulatornim telima, a mi smo to sa velikim uspehom uradili, rekao je ovom prilikom Bajatović.

Na Horgošu je danas mađarskom FGSZ-u uručen i ugovor kojim su regulisani svi međusobni uslovi transporta između kompanija „Gastrans“ koja je vlasnik i investitor „Balkanskog toka“ na teritoriji Srbije i mađarskog transportera gasa.

Direktor FGSZ Ferenc Sabolč ističući važnost današnjeg „zlatnog povezivanja“ gasovodnih sistema dve države, kazao je da to znači završetak ovog projekta i novu fazu – početak snabdevanja gasom tim pravcem.

-Cilj je da od oktobra značajna količina gasa sa teritorije Srbije dođe u Mađarsku. Iza ovog projekta stoji ozbiljan višegodišnji rad. Svi mi, i sa naše i sa srpske strane, uradili smo mnogo da bi ovaj gasovod počeo da radi. Hteo bih da istaknem da je sve realizovano po najvišim standardima i da je naša saradnja bila izuzetno dobra. Očekujemo da će tako biti i na svim drugim poljima i ubuduće, istakao je direktor kompanije FGSZ, koja je inače, već od sutra, u prilici da prodaje slobodne kapacitete za transport gasa iz pravca Srbije ka Mađarskoj, a ovim novim cevima u Mađarsku će godišnje maksimalno moći da se transportuje oko 8,5 milijardi kubika gasa.

Dužina „Balkanskog toka“ kroz Srbiju iznosi 402 kilometra, prečnik gasovoda je 1200 mm, maksimalan pritisak 75 bara, a godišnji kapacitet gasovoda 13,88 milijardi kubnih metara gasa. Na trasi gasovoda nalazi se 4 merne i 19 blok stanica, kao i jedna kompresorska stanica kod Velike Plane sa tri agregata od po 8 megavata. Kao što je poznato, od 1. januara isporuka gasa iz Rusije ide ovim pravcem, preko teritorije Turske i Bugarske, a trenutno se snabdevanje građana Srbije obavlja preko gasnih čvorišta u Pančevu i Gospođincima.

Horgoš, 04. jula 2021. godine                                                       Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2021-07-05T09:25:22+02:00
Go to Top