ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Nadzorni odbor Srbijagasa usvojio niz izveštaja, među kojima i Šestomesečni izveštaj o poslovanju kompanije

U Novom Sadu je danas održana sednica Nadzornog odbora Javnog preduzeća SRBIJAGAS, kojoj je predsedavao predsednik NO, g-din prof. dr Muamer Redžović, a kojoj su, pored članova NO prisustvovali i v.d. pomoćnika ministarke rudarstva i energetike g-din Raša Kojčić, izvršni direktori pojedinih funkcija kompanije, sa zamenicom generalnog direktora Srbijagasa g-đom Blaženkom Mandić, na čelu.

Nadzorni odbor najpre je jednoglasno usvojio ranije utvrđeni dnevni red, a ovoga puta u fokusu razmatranja i usvajanja bio je čitav niz izveštaja i odluka, čija je suština redovno i stabilno poslovanje kompanije, a među kojima je jedan od najvažnijih, svakako, Izveštaj o poslovanju JP „SRBIJAGAS“, Novi Sad za period 01.01-30.06.2021. godine.

Na sednici je rečeno da je Srbijagas, kao rezultat uloženih napora i aktivnosti, ali i rada na jednom od najvažnijih investicionih projekata u zemlji, u naročito otežanim i specifičnim okolnostima koje su donele prethodna i tekuća godina, uspeo da prvu polovinu 2021. godine završi sa poslovnom i neto dobiti, čime je nastavljen trend ostvarivanja pozitivnih poslovnih rezultata. Dakle od januara do juna, pre svega, je obezbeđena sigurnost i kontinuitet u snabdevanju potrošača prirodnim gasom. Takođe, nastavljene su aktivnosti na završetku izgradnje gasovoda na teritoriji Republike Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama, a naročito su intenzivirani radovi na izgradnji kompresorske stanice u Velikoj Plani. U skladu sa raspoloživim mogućnostima, preduzeće je u pomenutom periodu svoje kapacitete angažovalo i na projektima izgradnje kućnih gasnih priključaka pod promotivnim uslovima, po ceni od 780 evra, uz mogućnost plaćanja na 36 mesečnih rata, beskamatno. U prvom polugodištu preduzeće je nastavilo sa daljim usaglašavanjem svoje organizacije u skladu sa evropskom regulativom, Zakonom o energetici, Zaključkom Vlade iz 2016. godine, ali i Vladinim Akcionim planom za sprovođenje aktivnosti u cilju reorganizacije kompanije od 20. maja ove godine. Taj proces biće nastavljen i u narednom periodu, rečeno je na sednici NO.

Članovi Nadzornog odbora usvojili su danas još nekoliko važnih izveštaja, i to: Izveštaj o proceni rizika naplate kratkoročnih potraživanja i plasmana sa stanjem na dan 30.09.2021. godine, zatim Izveštaj o vrednovanju dugoročnih finansijskih plasmana i potraživanja i kvalifikaciji zajedničkih aranžmana, takođe za prvih 9 meseci, Izveštaj o vrednovanju zaliha i datih avansa, Izveštaj o izvršenom popisu zaliha prirodnog gasa i Izveštaj stručne komisije za sagladavanje odstupanja tržišnih vredosti u odnosu na knjigovodstvene vrednosti nekretnina, postrojenja, opreme i ostalog.

Na sedici su usvojene i izmene i dopune Pravilnika o računovodstvu i računovodstvenim politikama JP „SRBIJAGAS“, u cilju usaglašavanja sa aktuelnim preporukama i, pre svega, izvesnim tehničkim uputstvima koje pruža zakonska regulativa u ovoj oblasti.

Članovi Nadzornog odbora na današnjoj sednici upoznati su i sa Informacijom sa jučerašnjeg sastanka o snabdevanju energentima u našoj zemlji koji je organizovalo Ministarstvo rudarstva i energetike, dajući ovom prilikom punu podršku svima onima koji su aktivno uključeni u obezbeđenje sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, električnom i toplotnom energijom u narednom periodu, a u situaciji globalne energetske krize.

Novi Sad, 20.10.2021. godine                                                                Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2021-10-20T13:57:00+02:00
Go to Top