ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Direktor Bajatović pustio u rad distributivnu gasnu mrežu u Irigu

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i izvođača radova, simboličnim odvrtanjem ventila, pustio je danas u rad distributivnu gasnu mrežu u Irigu. Ukupna dužina gasovoda, odnosno distributivne mreže, u Irigu i još 10 naseljenih mesta u toj opštini, a tu su Vrdnik, Jazak, Rivica, Mala Remeta, Neradin, Krušedol selo, Krušedol Prnjavor, Šatrinci, Dobrodol, Grgeteg i Velika Remeta, je više od 107 kilometara. Vrednost Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji na gasifikaciji opštine Irig, čiji je investitor JP „Srbijagas“, iznosi preko 6 miliona evra.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović čestitao je meštanima ove sremske opštine završetak ovako važnog infrastrukturnog projekta i istakao značaj i prednosti upotrebe prirodnog gasa u domaćinstvima i u industriji.

-Na teritoriji opštine Irig danas egzistira oko 4.000 domaćinstava sa oko 11.000 stanovnika. Ovde postoji nekoliko desetina zanatskih i objekata male privrede, nekoliko velikih ugostiteljskih objekata, hotela, pansiona, fabrika vode, a tu su i potencijalni industrijski kapaciteti u ovdašnjoj industrijskoj zoni. Svi oni od danas će moći da koriste gas, čime će se smanjiti zagađenje životne sredine koje prave individualna ložišta, a dovođenje gasa u ovaj kraj mnogo će značiti i za privlačenje potencijalnih investitora i privredni razvoj opštine Irig. To će, zajedno, uticati na podizanje kvaliteta života ovdašnjeg stanovništva, istakao je direktor Srbijagasa i podsetio da je nacionalna gasna kompanija od ove godine svim zainteresovanim potrošačima ponudila promotivne uslove priključenja na distributivnu gasovodnu mrežu, po ceni od 780 evra, uz otplatu na 36 mesečnih rata, bez kamate.

Dodajmo ovom i podatke da je u okviru projekta gasifikacije opštine Irig, izgrađeno 82.440 metara distributivne gasne mreže pritiska do 4 bara i nešto više od 25 kilometara gasovoda koji spajaju sva pomenuta naseljena mesta. Da bi se ovaj kraj snabdevao gasom, morao je biti urađen i gasovod pritiska do 16 bara, i to u dužini od gotovo 30 kilometara, a u cilju kompletne realizacije projekta izgrađeno je i 6 merno regulacionih stanica.

Procenjena potrošnja prirodnog gasa je oko 5.500 standardnih kubnih metara na sat.

Irig, 05.11.2021. godine                                                                           Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2021-11-05T13:46:04+01:00
Go to Top