ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Gas je stigao do svih naseljenih mesta u opštini Bela Crkva, direktor Bajatović i predsednica opštine Violeta Simić pustili u rad novu mrežu

U petak, 12. novembra, simboličnim odvrtanjem ventila u krugu Sabirne gasne stanice (SGS) Tilva kod Banatskog Karlovca, zvanično je puštena u rad novoizgrađena mreža gasovoda visokog, srednjeg i niskog pritiska, koja će prirodnim gasom snabdevati Belu Crkvu i svih 14 sela na teritoriji te južnobanatske opštine. Prve kubne metre prirodnog gasa u novu mrežu na simboličan način pustili su generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“, koje je bilo investitor radova na gasifikaciji Bele Crkve, Dušan Bajatović i predsednica te opštine Violeta Simić.

Vrednost investicije, koja obuhvata izgradnju 36 kilometara gasovoda visokog pritiska, 38,5 kilometara srednjeg pritiska i preko 175 kilometara distributivne gasovodne mreže, iznosi 13,8 miliona evra, a njenim završetkom omogućiće se snabdevanje odnosno grejanje na gas za oko 10 hiljada domaćinstava. Pored toga, gas će od sada biti dostupan i svim potencijalnim investitorima, koji budu želeli da svoj novac ulože u turizam, poljoprivredu i agroindustriju i druge delatnosti za koje ovde postoje izuzetni uslovi.

-Uskoro ćemo u Beloj Crkvi otvoriti i našu filijalu, u kojoj će građani moći da se prijave za ugradnju priključaka po promotivnim uslovima od 780 evra u dinarskoj protivrednosti, koju će isplaćivati u naredne tri godine, bez kamate. Još jednom bih zamolio sve zainteresovane građane i u ovoj, ali i u svakoj drugoj opštini u Srbiji, gde je distributer JP „Srbijagas“, koji žele da iskoriste ovako povoljne uslove, da imaju strpljenja i razumevanja za to da je zaista veliki broj onih koji bi hteli da uvedu grejanje na gas, a naši kapaciteti su takvi da ne možemo na sve zahteve odmah da odgovorimo. Samo podatak da se za nove priključke prijavilo preko 60 hiljada domaćinstava, a da smo do sada uradili 11 hiljada, govori sam za sebe, pojasnio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Preduzeću „Srbijagas“ kao investitoru ovog važnog infrastrukturnog projekta za opštinu, kao i izvođaču radova, novosadskom „Promontu“, zahvalili su predstavnici lokalne samouprave.

-Ovo je veliki dan za Belu Crkvu. Sada su se stekli uslovi za dolazak novih investitora i otvaranje novih radnih mesta. Takođe, ovo je veoma značajno i sa stanovišta zaštite životne sredine, jer će se prelaskom na grejanje na gas u domaćinstvima smanjiti emisija štetnih gasova, rekla je predsednica opštine Violeta Simić.
– Bela Crkva sa gasifikacijom očekuje razvoj koji se u susednom Vršcu, koji je gasifikovan 70 godina ranije, već dogodio. Ovo je veoma značajno i za podizanje kvaliteta života ljudi koji žive u našoj opštini, istakao je predsednik Skupštine opštine Bela Crkva Marjan Aleksić.

U okviru projekta gasifikacije izgrađena je jedna glavna i još osam merno-regulacionih stanica široke potrošnje, tako da je gas, osim u Belu Crkvu, stigao i u sledeća naseljena mesta: Kusić, Kruščica, Kaluđerovo, Crvena Crkva, Češko selo, Vračev Gaj, Banatska Palanka, Stara Palanka, Jasenovo, Dupljaja, Banatska Subotica, Dobričevo, Grebenac i Kajtasovo.

Odgovarajući na pitanja novinara, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da očekuje da Srbija, na razgovorima Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, koji će u Moskvi biti održani krajem novembra, dobije cenu gasa koja će biti povoljnija od 450 dolara za 1.000 kubnih metara.
Novinare je interesovao i njegov komentar na raspisivanje konkursa za generalnog direktora Srbijagasa. Direktor je na to samo kratko odgovorio: -Svoje partijske funkcije odavno sam zamrzao, rekao je on. Na pitanja o naplati, direktor je istakao da je stepen naplate dospelih potraživanja oko 92%, ali da, računajući naplatu starih dugovanja, naplata dostiže 98%.

On je još poručio da Srbijagas nastavlja sa procesom ubrzane gasifikacije zemlje, da je u Vojvodini ostalo još po nekoliko sela na području Sremske Mitrovice, Subotice, Zrenjanina i Bačke Topole, a da će vrlo brzo biti puštena u rad i distributivna gasovodna mreža u opštini Kovačica.

Banatski Karlovac, 12.11.2021. godine                                                                                            Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2021-11-12T23:02:16+01:00
Go to Top